В света, в който живеем, е ясно, че причинността създава

...
В света, в който живеем, е ясно, че причинността създава
Коментари Харесай

Бъдещето може да влияе на миналото

В света, в който живеем, е ясно, че причинността основава поредност от събития в природата. И това в действителност е по този начин – за всеки резултат има причина, а без причина няма резултат.

Въпросът дали времето подрежда събитията, получава съответен отговор с помощта на специфичната доктрина на относителността на Айнщайн. В природата се случват избрани събития, които нямат нищо общо между тях. Това значи, че сред тях няма причинно-следствена връзка.

Поредица от събития може да има единствено когато сред тях има причинно-следствена връзка. Но такава връзка може да се получи единствено в случай че едното събитие обменя сила с другото. От позиция на физиката причинно-следствената връзка значи, че сила или сигнали минават от едното събитие към другото, като противоположният трансфер е неосъществим.

Теорията на Айнщайн дала и концепцията, че в случай че скоростта на светлината някак бъде надмината, причинно-следственият принцип може да бъде нарушен и бъдещето да трансформира предишното. Но това няма по какъв начин да бъде следено в всекидневието, тъй като пробни проби са посочили, че скоростта на светлината е оптималната, т.е. не може да бъде надмината.

Това значи, че пътешестване в предишното е невероятно и причинно-следственият принцип е пожеланото предписание в природата.

Но обстановката се трансформира с развиването на квантовата физика и нейните дълбоки концепции по отношение на структурата на Вселената и материята. Вече е потвърдено, че причинно-следственият принцип може да бъде нарушен най-малко на субатомно равнище.

Група откриватели от Института по квантова оптика и квантова информация към Виенския университет са съумели да заплетат светлинни кванти по този начин, че решение в бъдещето да повлиява на предишното положение на частиците. Това евентуално звучи много необичайно, само че фактически учените съумели да заплетат частици, които към този момент не съществували.

Експериментът е изработен върху две двойки фотони, чиято комплицирана класификация довела до необикновен резултат – решението за усложнение на фотоните пристигнало, откакто те към този момент не съществували, споделя Антон Зейлингър (Anton Zeilinger). Такъв опит е препоръчан за първи път от физика Ашър Перес (Asher Peres) през 2000 година, само че е извършен цели 15 години по-късно.

Подобни опити на квантово равнище проправят пътя на бъдещи проучвания, които би трябвало да отговорят на странния въпрос, дали бъдещето може да въздейства на предишното. А в случай че това се окаже истина, то ще би трябвало да променим фрапантно концепцията си за време, както и разбирането си за причинно-следствения принцип.

Резултатите от опита са оповестени в сп. Nature.

Learning Mind

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР