Хиляди се включиха в литийното шествие в Бачковския манастир Когато

...
Хиляди се включиха в литийното шествие в Бачковския манастир Когато
Коментари Харесай

Богородица спасила жена с 6 счупени ребра ВИДЕО СНИМКИ

Хиляди се включиха в литийното шествие в Бачковския манастир

Когато Бог излекувал 10 прокажени, единствено един от тях се върнал да му благодари. Тази библейска алегория знае 70-годишната Елена Иванова от баба си. Асеновградчанката е една на десетки богомолци, които идват не да молят Богородица за знамение, а да я възхвалят за към този момент стореното. Преди 12 година претърпяла тежка злополука – кола я блъснала на заден ход и я приковала за 3 месеца на легло с 6 счупени ребра и деформирана дясна страна на лицето. Откакто е станала на крайници, всяка пролет в първия ден след Великден дамата се включва в литийното шествие на Бачковския манастир, с цел да благодари на Божията майка.

И тази година хиляди се стекоха в обителта за една от най-старите молитвени процесии в България, която се прави към този момент близо 400 година Оглави я новият свещеник на Бачковския манастир – свещеник Сионий. Ритъмът на дървеното клепало и звънът на камбаните се смеси с молитвата „ Отче наш ”, с която богомолците подвигнаха на плещи чудотворната икона и я понесоха по баирите към местността Клувията, където в предишното е била скрита от монасите по време на труското иго и след това открита от две овчарчета.

„ Исусе, помилуй ме! Богородице, избави ме! Ангеле, помагай ми! ”, прекръстила се три пъти Елена, като тръгнала заранта към манастира. Същата къса молитва изрича, накъдето и да поеме. От баба си е запомнила, че човек, отвори ли уста, би трябвало да благославя, не да кълне. В зелената черква на гората на път към Клувията дамата е виждала болката на доста богомолци. „ Всяко нещо, което ни се случва, не е инцидентно. На нещо би трябвало да ни научи. Всяка болежка смирява. Трябва да победим гордостта си и своето човешко его ”, реди Елена думите дружно с крачките нагоре. Самата тя не съумяла да научи този урок при първия си случай. Години по-късно паднала по време на поход в гората и счупила ключица. Пак вярата и упованието я избавили. Днес се моли Господ да вразумява и двамата й сина и петте внучета.

И 66-годишният Благой Методиев всяка година на шествието споделя по една молитва за жена си, децата и внуците. „ Безбожници са, аз – на черква, те – на дискотека ”, жали мъжът. Вече 8 години минава пътя до Клувията. Докаран с бежов костюм и вратовръзка, тоя път той се вреди най-отпред измежду носачите на иконата. Още по времето на игумена дядо Борис мъжът се запалил от едно момче, което му разказало по какъв начин чудотворната Богородица отключила шанса му. Тогава Благой се главил да поработи за обителта. Поправил покрива на църквата. С парите отишъл на море. После отново се хващал да свърши по храмовете къде каквото има. Последните години, каквото припечели, харчи за пътувания до Света гора. А оттова се връща с пояси за дами, които не могат да заченат. Поне 100 към този момент съм раздал, споделя Благой.

С молитва за здраве, за фамилията и за целия свят свещица пред бачковската Богородица възпламени Таня Илиева от Хасково. Тя от дребните хора. Как й се вижда Божията майка от нейните 135 см растеж? „ Голяма. Много огромна ”, усмихва се дамата. Винаги е усещала нейната поддръжка. Случило се счетоводителката да остане за дълго без работа. Сама се изненадала по какъв начин като по знамение в точния миг нещата сами се наредили. Преди години чула и страшната диагноза рак на белия дроб. „ Размина се, след това се оказа, че било друго ”, спомня си дамата.

Нейна посестрима пое по нанагорнището с килимчето за йога – да има къде да поседне, като пристигна време за курбана. Друга поклонничка – Мария от Сливен, бе понесла йоркширския си териер Дарси, загърнат грижливо в поларено одеяло. Никол на 5 години и половина от село Главница и съвсем 7-годишният Алекс от Пазарджик също са другари с Господ, а по пътя на литийното шествие откриха и нови чудни неща – по какъв начин червеите изпълзяват след дъжд.

Вярата ме води, рече приведена над бастуна си Райна Илиева от Габрово. Не ме плаши баирът – това, което е в главата, спъва, не краката, осъзнала е дамата.Рано сутринта тръгнала с трен и сменила 5 пъти транспорта, до момента в който стигне до Бачковския манастир. „ Без религия човек е загубен. Бог ли е, мощ ли е някаква – има го! ”, уверена е тя. Другото й кредо е животът покрай природата. Всяка утрин си прави зелена чорба, като накъса от двора мечи лук, глухарче и коприва. На обяд пък реже на салата живовляк и листа от репей. Една лъжица зехтин от горната страна и си жизнен през целия ден. „ И в чинията, и в живота, единствено горчивото е потребно! ”, не унива от нищо пенсионерката.

Илия изкачи Клувията 50 пъти

Когато занапред му никнела брада и юношата почнал да възмъжава в него, Иля Илчев от село Павелско се запалил от вуйна си в Бачково да се изрича до Клувията с литийното шествие на Великден. Тази година мъжът измина пътя за 51. път. Преди 10 ноември идвахме стотина индивида, хората се бояха, спомня си той. През годините запалил и своя учителка по поклоничеството. През 2017 година я срещнал на баира. Жената, родена още през 1926 година, крачела със сина си. „ Илко, ти ме възпламени, само че това май ще ми е последният път! ”, рекла му. „ Другарко Пандева, аз съм идвал 49, остават ми още 51 и по-късно и аз ще се откажа ”, отвърнал й Илия.

Епископ Сионий:

Да имаме светлина в сърцата си

„ Да имаме светлина в сърцата си - прикани свещеник Сионий хилядите вярващи. - Христос със своето Възкресение сподели, че гибелта към този момент няма мощ, че злото е стъпкано. Всеславно плодородно Възкресение обнови човешката природа и направи вероятен новият завет – завета на любовта, на мира, на взаимопочитанието, братолюбието и спасението на човешката душа ”.

Игуменът на Бачковския манастир изясни, че чудотворната икона на Богородица във всеки миг има своята плодородна мощ, само че когато се съберат повече хора в обща молитва, всички призоват идването на светия възвишен дух. В тези моменти небесата се отварят и плодородно се излива силата Божия и Божията благосклонност, Божието барикада за целия народ, сподели той. Ставал е очевидец на доста чудес. „ Божият дух се демонстрира по разнообразни способи и на разнообразни хора. Но най-великото знамение е чудото на Възкресението. Затова всички индивиди би трябвало да се поклонят на възкрасналия живот и дружно с него да живеят плодороден живот в църквата господна ”, добави свещеник Сионий.

Снимки Атанас Кънев

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР