Хиляди миньори и енергетици поеха на шествие по жълтите павета

...
Хиляди миньори и енергетици поеха на шествие по жълтите павета
Коментари Харесай

Синдикатите против спиране на въглищните централи преди 2043 г.

Хиляди миньори и енергетици поеха на шествие по жълтите павета в София, a това сковава напълно придвижването в центъра на столицата.

 Два митинга блокират София: Хиляди миньори идват на жълтите павета, подготвени и на релсите да легнат Виж още

За налагане на мораториум на въглеродните излъчвания от страна на Европейския съюз /ЕС/ и прекъсване на въглищните централи не по-рано от 2043 година упорстват от КТ " Подкрепа " и КНСБ, които организират Национален протестен митинг-шествие под надпис " В отбрана на енергийната самостоятелност на България. Нищо не се взема решение за нас без нашия глас! ".

" За да се изкара зимата, при тези цени на електрическа енергия, следва да се наложи наложително мораториум върху цените на излъчванията, сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Миньорска федерация на КТ " Подкрепа " Владимир Топалов. По думите му, в случай че това не бъде направено от Брюксел, вероятността огромна част от хората да останат без ток е доста огромна.

Двете най-големи национално представителни синдикални организации упорстват, че водената политика от Европейски Съюз и от държавното управление - с " козируването ", не е най-правилната. Синдикатите не считат, че Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да се обвързва с съответна дата за затваряне на мините, тъй като нито една друга европейска страната не прави това. Според Топалов това би трябвало да се преглежда в Националния проект за климат и енергетиката, тъй като всички останали европейски страни показват точно там от кой момент биха могли да затворят въглищните си централи.

На въпрос за индикативната дата, която служебният министър председател Стефан Янев разгласи, че 2038 година може да бъде спряно потреблението на въглища в страната, Владимир Топалов отговори, че няма претекст за тази дата. Той даде образец, че Германия предлага след 2038 година да спре да употребява въглища, само че там миксът от този тип електрическа енергия е 25 %. Полша, която е с най-големия микс на въглища - 75 на 100, предлага да спре да ги употребява през 2048 година " А ние, като сме с 50 %, къде е нашето място? ", попита Топалов. Той посочи, че не може да се одобри дата на прекъсване на въглищните централи преди 2043 година

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област ще бъдат импортирани в Министерския съвет.

Премиерът Стефан Янев заяви, че ще се срещне с управленията на КНСБ и КТ " Подкрепа ", с цел да обсъдят въпроси от енергийната сфера.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В поддръжка на митинга се оповестиха и общините Раднево, Нова Загора и Тополовград. Има персонална декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и от още 40 общински съветници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР