Хиляди кукери ще дефилират на двадесетото издание на фестивала Симитлия

...
Хиляди кукери ще дефилират на двадесетото издание на фестивала Симитлия
Коментари Харесай

Рекорден брой участници се очакват в двадесетото издание на фестивала Симитлия Древната земя на кукерите

Хиляди кукери ще дефилират на двадесетото издание на фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите “. Тази година уредниците чакат рекорден брой участници от цялата страна. В изявление за Българска телеграфна агенция кметът на Симитли Апостол Апостолов сподели, че кукерските групи, които тази година ще се включат във форума, са от цялата България.

До момента имаме повече от 30 гостуващи групи, декларирали присъединяване, като чакаме още обединения от всички краища на България, описа Апостолов.

Юбилейното издание на фестивала ще е двудневно - на 13 и 14 януари. За поредна година стадионът в Симитли ще покаже колорита на сурвакарството в страната, както и на локалните групи от обитаемоте места в общината, която провежда събитието.

До крайния период за записване чакаме групите да станат към 50, а юбилейното издание на фестивала притегля от ден на ден хора и ще е измежду най-грандиозните събития в района, сподели още Апостол Апостолов.

Кукерството в Симитли има своите обичаи още от предишното, само че по времето на социализма преобличането и изпълняването на тези ритуали хората правеха значително тайно, добави кметът. От 2003 година, когато става градоначалник, локалните хора изявяват предпочитание тази традиция да е проведена, с което се трансформира във фестивал.

„ Местните групи излизат на Сурва по традиция на 1 януари, само че взехме решение фестивалът да е и с гостуващи кукери, с групи и от чужбина, като в началото бе избрана датата 14 януари “, описа Апостолов. Впоследствие се взима решението „ Симитлия – Древната земя на кукерите “ да се организира всяка втора събота на януари, а заради огромния интерес в последните години е двудневен.

От 2003 година фестивалът непроменяемо се прави, а от година на година групите се усилват, пораства и неговата известност, защото локалните хора са закърмени с любов към родния край, към българския дух и обичаи, уточни кметът.

„ Още в самото начало на нашия фестивал идват групи от обичайно мощни райони в кукерството, да вземем за пример от регионите край Карлово, Ямбол, Перник, както и участници от Гърция и Република Северна Македония. Форумът ни става все по-голям, с от ден на ден групи и фенове “, разяснява още Апостолов.

В предишното локалните хора, пазещи тази традиция, са обикаляли страната, най-много региона на Карлово, с цел да откриват животни и кожи за направа на костюмите. С годините доста от тях започнаха да отглеждат нужните породи тук, описа още Апостолов.

И година на фестивала ще бъдат показани освен неповторими костюми от района и от цялата страна, само че и изконни традиции, които ще разиграе всяка от сурвакарските групи, дефилираща на стадиона в Симитли, добави кметът.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР