Хиляди жалби на измамени от фирми за бързи кредити са

...
Хиляди жалби на измамени от фирми за бързи кредити са
Коментари Харесай

Хиляди са измамените от уловки в договорите за бързи кредити

Хиляди тъжби на излъгани от компании за бързи заеми са постъпили при омбудсмана Мая Манолова. Фирмите измамници са включвали неравноправни клаузи в договорите. Ето за какво омбудсманът инициира среща сред институциите през днешния ден.

Въпреки че за проблемите с бързите заеми се приказва от години, към момента доста хора се подвеждат от примамливите на пръв взор оферти.

За последните 3 години броят на жалбите при омбудсмана за злоупотреби на " бързи кредитори " е над 3 700. Междувременно данни на Българска народна банка за първото тримесечие на годината демонстрират, че отпуснатите заеми от такива компании са на стойност 2 милиарда 522 милиона лв.. От тях забавените заеми са на стойност 200 милиона лв..

А какви са уловките на " бързите кредитори "? Екипът на омбудсмана е разкрил редица неустойки, които изрично дефинира като неприятни практики. Най-масова е неустойката за неосигуряване на поръчители или на банкова гаранция. Фирмите залагат трудноизпълними клаузи, като да вземем за пример в границите на 3 дни да намерят гарант, който да получава заплата до 7 пъти над минималната. Според Мая Манолова фактът, че срокът стартира да тече след отпущането на заема значи, че компанията въобще не чака да бъде открит гарант, а по-скоро да бъде платена наказателна клауза.

Така се появява и примамливата такса " Гарант ", против която компанията намира гарант на клиента. Други такси-уловки са свързани с извънсъдебното събиране на отложен заем. Те се начисляват за позвъняванията, известията и писмата, които се изпращат при просрочване. Има такса, която покрива разноските при положение, че кредиторите си търсят вземанията в дома или на работното място на потребителите.

Което съгласно омбудсманът нарушава Конституцията.

Един от хилядите пострадали на измамите от компании за бързи заеми е Валентин Каменов. Има 3 проблематични заема, две правосъдни каузи зад тила си има и един съвет към всички - по-добре не взимайте бързи заеми. Преди години Валентин пропуща да заплати дълга си за един месец, само че на идващия заплаща две вноски. Няколко месеца по-късно схваща, че компанията е завела дело против него за неплащане на заем, макар че той си е плащал всички вноски досега.
Валентин Каменов - пострадал: Но контракта не бях го прочел. В контракта написа, че в случай че една от вноските е просрочена се завежда дело.
Освен това в хода на делото се оказва, че един от документите, приложени към досието му, е подправен.

Валентин Каменов: Трите имена положени, подписа, които не са мои.
В последна сметка печели делото и си изплаща заема. Проблемът обаче е не е единствено на Валентин.

Мая Манолова - омбудсман: България е в топ 5 по неприятни заеми и задлъжнялост и неспособност да си обслужва задълженията население.
Едно от аргументите е, че компаниите за бързи заеми залагат противозаконни клаузи в договорите с клиентите си.

Мая Манолова - омбудсман: Законът се оказва врата в полето.
И по този начин те се натоварват с спомагателни лихви, неустойки, компенсации, които в последна сметка доста съществено оскъпяват заемите надалеч над рационалните равнища.

Един от триковете, съгласно омбудсмана, е въвеждането на " спомагателни услуги " към погасителните вноски, които целят просто да усилят заема, а не действително да оказват помощ на клиентите. От Асоциацията за отговорно небанково кредитиране не са съгласни.

Николай Цветанов - ръководител на Асоциация за отговорно небанково кредитиране: Това е общо взето като избора, пред който е изправен един консуматор дали да пътува с кола до Англия, дали да пътува с рейс, дали да пътува със аероплан.
Според омбудсмана няма действителен надзор от страната, тъй като Комисията за отбрана на потребителите нито има задоволително пълномощия, нито запаси. От началото на 2018 година до края на март тази година регулаторът е направил 550 инспекции на " бързи кредитори ", като 447 от тях са по тъжби на консуматори. Това обаче не дава резултат.

Димитър Маргаритов - ръководител на Комисия за отбрана на потребителите: След като тези сдружения " преведат в сходство " с нашите рекомендации своите общи условия, внезапно се оказва, че потребителите получават отново общите условия с неравноправните клаузи.
Затова омбудсманът предлага съдът да се задължи да следи за неравноправни клаузи в заповедното произвеждане. А не позволения да се раздават автоматизирано. Предлага и лицензионен режим. Но дотогава предлага - четете си договорите деликатно.

А в случай че не сте прочели добре, Комисията за отбрана на потребителите поучава да подадете сигнал, вместо плащате.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР