Хиляди хора се събраха в събота на историческия връх Шипка,

...
Хиляди хора се събраха в събота на историческия връх Шипка,
Коментари Харесай

141 години от Шипченската епопея: Хиляди се стекоха на историческия връх!

Хиляди хора се събраха в събота на историческия връх Шипка, с цел да отбележат годишнината от героичната Шипченска епопея.

Сред формалните посетители бяха президентът Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, политици, народни представители, кметове, общественици.

Президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили одобри почетния строй на Националната гвардейска част и постави венец пред Паметника на свободата. По-рано Радев се включи в туристическия поход към връх Шипка.

„ Вече 141 години българите гледаме към този връх с поклонение. Но никой не ще го рече по-добре от Вазов: „ див всеизвестен връх ", където български и съветски храбреци оставиха костите си, с цел да възкръсне България. На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България. В последните десетилетия значително бе сторено, с цел да бъде изтрита и пренаписана тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Както и преди няколко месеца, в мартенския сняг, тук още веднъж сте хиляди. И както Вазов споделя, с вашето наличие на този именит връх, вие „ строшавате на клеветата зъбът”, сподели в словото си президентът.

На Паметника на свободата архиерейският наместник на Габровската епархия протойерей Руслан Личев и свещеници от града отслужиха заупокойна панихида в памет на героите, починали за свободата на България.

В 20,45 часа президентът ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част на площад "Възраждане " в Габрово и ще произнесе слово в възхвала на героите, починали за свободата на Отечеството. Ще има и тържествена заря-проверка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР