Хиляди хора се събраха на митинг в Истанбул, за да

...
Хиляди хора се събраха на митинг в Истанбул, за да
Коментари Харесай

Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу призовава за промяна в Турция

Хиляди хора се събраха на протест в Истанбул, с цел да изразят поддръжката си за опозиционния водач и претендент за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, съобщи Евро нюз.

Седмица преди президентските и парламентарните избори в страната, последните социологически изследвания демонстрират, че той има лека преднина пред сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган.

Социологическите изследвания сочат, че ще има напрегната конкуренция както на президентските, по този начин и на парламентарните избори, която ще дефинира освен кой ще управлява Турция, само че и каква роля ще играе тя на интернационалната сцена.

Мнозина се питат дали Кълъчдароглу може да победи президента деец, който е най-дългогодишният водач на страната.

Кандидатът на опозицията завоюва поддръжката на останалите петима водачи на опозиционния алианс от шест партии, както и на кметовете на два огромни града - Истанбул и Анкара.

Коалицията даде обещание да обърне наклонността на оттегляне от демокрацията и репресиите против свободата на словото и инакомислието при Ердоган, като се стреми да отстрани въведената от него мощна президентска система, която концентрира голяма власт в ръцете му.

Краят на ерата Ердоган?

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е на власт от 20 години и употребява харизмата си, с цел да реализира многочислени победи.

Тези избори на 14 май обаче може да се окажат най-трудните за него, защото се организират в миг, когато Турция е изправена пред стопански разтърсвания и висока инфлация.

Президентът нападателно понижава лихвените проценти като част от своя ексцентричен стопански метод. Тези съкращения доведоха до 24-годишен връх на инфлацията от над 85 % през октомври, след което през март тя спадна до близо 50 %. Последвалата рецесия на издръжката на живота обхвана турските семейства и сви приходите и спестяванията.

Освен това турският водач се сблъсква и с неодобрение поради реакцията на кабинета му на опустошителното земетресение през февруари, при което починаха над 48 000 души в страната и бяха разрушени над 100 000 здания и домове.

Правителството на Ердоган беше подложено на критика за слабата си реакция на бедствието и за това, че не е подготвило страната за огромно земетресение. Самият той призна, че е имало дефекти в първите дни на земетресението през февруари, само че настоя, че обстановката бързо е била овладяна.

Някои се питат и дали Ердоган би се съгласил на спокойно предаване на властта, в случай че загуби. През 2019 година той оспори резултатите от локалните избори в Истанбул, откакто ръководещата му партия загуби кметското място там, единствено с цел да претърпи още по-смущаващо проваляне на второто гласоподаване. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР