Хиляди хора се очакват днес в центъра на Пловдив, където

...
Хиляди хора се очакват днес в центъра на Пловдив, където
Коментари Харесай

Хиляди хора се очакват днес за откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата


Хиляди хора се чакат през днешния ден в центъра на Пловдив, където ще бъде кулминационната точка от откриването на града като Европейска столица на културата. Десетки събития са планувани в откриващия уикенд, който стартира от нощес.

Разнообразието от културни събития стартира в петъчния ден с няколко изложения и концерти, които събраха много повече хора от нормално. Днес по обед продължава културната стратегия в артистичния квартал "Капана " с осъществявания на етноформация Жарава и план "Българи ". На сцената пред общината в ранния следобяд читалищата от цяла Южна България ще показват шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща благосъстоянието на българския фолклор. По мотив 30-годишнината от рухването на Берлинската стена в Пловдив гостува единствената пътуваща сбирка от истински фрагменти от стената, станала поле за изява на доста улични актьори от 80-те до през днешния ден.

Довечера обаче ще е кулминационната точка на церемонията по откриването на Пловдив като Европейска столица на културата. От 19:00 ч. на 30-метровата кула, издигната за огромното събитие, ще се качат над 1500 реализатори от страната и чужбина, обединени в спектакъла "Ние сме всички цветове. Сред звездите, които ще вземат участие в шоуто са Валя Балканска, Теодосий Спасов и немският DJ SCHILLER. Внушителната кула ще обезпечи видимост от 360 градуса. Върху структурата са инсталирани над 350 прожектора и 10 големи лед екрана.

Кметът на Пловдив е окуражен, че макар многото рецензии, това ще е незабравимо събитие: "Смятаме, че със спектакъла тук това ще бъде нашето основно събитие, което ще остане в сърцата на хората като общо, огромно, огромно събитие. През годината всеки ще откри своето си събитие - за един ще бъде рок фестивал, за различен - галерия. Но това ще остане в съзнанието на всички ".

Заради мащаба на спектакъла и предстоящите доста хора, са взети съществени ограничения за сигурност. Забранено е потреблението на дронове към голямата кула-сцена, като ще има 23 пропускателни пункта. От Министерство на вътрешните работи нямат данни за закани за терористични актове. На всички основни кръстовища ще има мобилни екипи, които ще наблюдават за сигурността, сподели изпълнителният шеф на фондация „ Пловдив 2019” Кирил Вълчев.

Няма да се позволяват хора във очевидно нетрезво положение или носещи обемни багажи, добави Велчев. На присъстващите ще бъдат раздавани одеяла и шалове с логото на Европейската столица на културата.

Очаква се над 50 000 посетители да посетят формалното разкриване, като измежду тях ще са еврокомисарят по цифровата стопанска система и цифрово общество Мария Габриел и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата ще се предава онлайн в YouТube за всички, които нямат опция да участват на огромния театър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР