Хиляди демонстранти протестираха днес в Русия срещу проектозакон за независим

...
Хиляди демонстранти протестираха днес в Русия срещу проектозакон за независим
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Русия за свободата в интернет

Хиляди стачкуващи стачкуваха през днешния ден в Русия против проектозакон за самостоятелен от задгранични сървъри интернет, който те дефинират като " цензура " и опит да се " изолира " страната от останалия свят, съобщи Франс прес.

В Москва управляващите позволиха акцията, а в други съветски градове се състояха по-малки митинги, съобщи Българска телеграфна агенция.

В името на битката с кибербезопасността законът планува да се попречи на съветски уеб сайтове да действат посредством задгранични сървъри.

Предложението беше разкритикувано като опит да се управляват наличията и даже последователно да се изолира съветският интернет в подтекста на засилващия се напън на управляващите върху онлайн свободата.

Според уредниците на демонстрацията в Москва са участвали 15 000 души. Сред ораторите е имало деятели за независимост на медиите и на интернет.

" Правителството се бори против свободата, в това число против свободата в интернет. Мога да ви кажа това като човек, прекарал един месец в пандиза поради обръщение в Туитър ", съобщи пред множеството Сергей Бойко, деятел от Сибир.

Мнозина бяха арестувани в Москва без забележима причина, отбелязва Агенция Франс Прес. Журналист от организацията видял по какъв начин служители на реда носят човек, държейки го за ръцете и краката.

Миналата седмица фамозната съветска чат линия Телеграм, която управляващите неколкократно се пробваха да блокират, само че без триумф, прикани потребителите си да вземат участие в днешната проява.

В формалната си страница Телеграм посочи, че проектозаконът има за цел " да изолира Русия от останалия свят ", след което ще стане допустимо да се блокират задгранични обществени мрежи и чатове. Целта на закона, съгласно Телеграм, е " тотална цензура ".

Текстът следва да бъде утвърден при решителен избор на второ четене в долната камара на Народното събрание. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР