Хиляди босненци маршируваха през Сараево в памет на хилядите жертви

...
Хиляди босненци маршируваха през Сараево в памет на хилядите жертви
Коментари Харесай

Босна почете хилядите загинали при обсадата на Сараево от сръбските сили

Хиляди босненци маршируваха през Сараево в памет на хилядите жертви при обсадата на Сараево (5.04.1992 година – 29.02.1996 г.) от сръбските сили.

Хората следваха " Пътеката на паметта ", формирана от над 11 500 чифта обувки - знак на трагичната крах на цивилното население. Всяка обувка съставлява жертва по време на бруталната блокада на босненската столица, почнала преди 32 години.

Тогавашният пълководец на босненските сърби Ратко Младич, наименуван " касапинът на Босна ", беше наказан за геноцид и военни закононарушения, свързани с близо четиригодишната блокада на столицата от неговите сили сред 1992 и 1996 година Младич е виновен за избиването на над 8000 мюсюлмански мъже и момчета в град Сребреница през 1995 година, наред с редица други закононарушения.

Убийствата и изнасилванията са дребна част от зверствата. Бившият водач на босненските сърби Радован Караджич е основен уредник на акцията за етническо пречистване в Босна, при която над един милион несръбски жители са прогонени от домовете им.

Сръбският деспот и военнопрестъпник Слободан Милошевич умира в килията си в Хага през 2006 година на 64-годишна възраст, до момента в който е съден по 66 обвинявания, в това число за геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

" Болезнен печал "

Възпоменанието през днешния ден стартира с отдаване на респект на няколкостотин деца, починали по време на 44-месечната блокада. Младежи поставиха цветя към монумент в центъра на града.

" Зад всеки чифт обувки стои един загубен живот ", съобщи Ахмед Куланич, шеф на Мемориалния център в Сараево.

Чуваше се единствено траурната музика на тромпети от един балкон, до момента в който колите спираха за половин час на основния път в града.

Участниците продължиха по една от основните улици на Сараево към остарелия град, като минаха около 1,5 км редици от обувки на деца, мъже, дами и бойци.

Обувките са дарени от локални поданици и по-късно ще образуват мемориална експозиция, която сега е в развой на създаване.

По публични данни по време на обсадата, която е най-дългата в историята на актуалното военно дело, са убити 11 541 души, а повече от 50 000 са ранени от босненските сръбски сили.

" Бях не запомнил деня, в който неумишлено пуснах една сълза да се търкулне по бузата ми. И в този момент, тази заран, това се случи. " - сподели пред Агенция Франс Прес Златко Диздаревич, основен редактор на награждавания по време на обсадата ежедневник " Освобождение ".

Изложбата " ме кара да схвана по какъв начин забравяме някои извънредно значими неща, които са определяли живота ни ", добави Диздаревич.

За кмета на Сараево Бениамина Карич отбелязването на началото на обсадата е обвързвано с " построяването на просвета на паметта " и с образованието на младежите " какво се е случило в Сараево и Босна, с цел да могат да оценят цената на мира и свободата ".

" Искаме да изпратим обръщение за мир, желаеме да изпратим обръщение на Европа и на света, че не желаеме повече деца да бъдат убивани през 2024 година в Газа или в Украйна ", сподели Карич, който е роден една година преди началото на обсадата на Сараево.

Войната в Босна през 1992-1995 година лиши живота на 100 000 души. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР