Хиляди българи с увреждания от цялата страна се събират на

...
Хиляди българи с увреждания от цялата страна се събират на
Коментари Харесай

Хиляди българи с увреждания излизат на национален протест

Хиляди българи с увреждания от цялата страна се събират на народен митинг на 11 април с искане за обективна промяна. Напрежението измежду тях беше изострено поради нова разпоредба за здравната експертиза, която може да остави половината хора без инвалидни пенсии.

Новите правила за освидетелстване трансформират внезапно метода за оценяване на типа и степента на трайно понижената продуктивност, като във фокуса на експертизата остава единствено главното заболяване, заяви glasove.com.

Сега всяко едно от множеството увреждания носи спомагателни проценти в здравната експертиза, като с няколко леки болести човек може да реализира същите права, които подсигурява тежко заболяване. Това, счита Министерство на здравеопазването, не е заслужено.

Намалената продуктивност и степента на увреждане пък се правят оценка в диапазон от проценти, което съгласно вносителите на плана прави преценката субективна и дава опция на всеки ТЕЛК да дава лично решение.

Новата разпоредба фиксира строго процентите за всяко заболяване, като постанова процентът за понижена продуктивност да се дефинира единствено от главното заболяване и увреждане.

Съпътстващите увреждания ще се вписват като % единствено в претекстовете на съответното експертно решение. Така хората, които имат доста на брой леки, неинвалидизиращи болести, ще отпаднат от групата, в която са тежко повредените, и ще изгубят актуалните си права и инвалидни пенсии, в случай че, несъмнено, се наложи преосвидетелстване.

От ведомството акцентират, че за някои тежки и злокачествени болести процентите на оценката на инвалидността ще се покачат.Според лекарите от ТЕЛК и пациентите, приемането на новите правила за оценка на трайно понижената продуктивност ще ощети съществено към половината хора с увреждания, в случай че им се наложи да се преосвидетелстват.

Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия към 200 хиляди души, още 200 хиляди пък ще изпаднат в по-ниска група, даваща по-малки придобивки.

Фиксирането на % за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, защото при всеки обособен човек всяко заболяване има друг ход, според от съпътстващите го.

Болният с диабет да вземем за пример би трябвало да съблюдава строга диета, само че в случай че той е и с съпътстваща диагноза шизофрения, положението му е доста по-тежко, в сравнение с останалите със същата диагноза, акцентира доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

Вдигането на % при тежките болести съгласно нея също е огромна илюзия, защото е незначително, и при унищожаване на процентите на съпътстващите болести още веднъж ще лиши хората от права.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР