Хиляди афганистанци, които от години живеят в Пакистан, се укриват,

...
Хиляди афганистанци, които от години живеят в Пакистан, се укриват,
Коментари Харесай

Афганистанци без документи се крият нелегално в Пакистан

Хиляди афганистанци , които от години живеят в Пакистан , се укриват , с цел да избегнат държавна заповед за експулсиране на чужденци без документи , заяви „ Reuters ”. Според правозащитници те се опасяват да се завърнат в родината си, която понастоящем е под ръководството на талибаните.

„ Вратата е заключена извън, заключени сме вътре, не можем да излезем, не можем да включим осветлението, не можем даже да приказваме на всеослушание “, споделя 23-годишна афганистанка, която се съгласи да приказва онлайн, до момента в който се крие в леговище с десетки други хора като нея.

Други укриващи се описват, че локални хора, които им оказват помощ, слагат катинари на вратите, с цел да имат вяра съседите, че къщата е необитаема .

23-годишната жена , която е от афганистанската столица Кабул , твърди, че се опасява от правосъдно гонене , в случай че се върне в Афганистан, защото през 2019 година е приела християнството, а отводът от ислямската религия е тежко закононарушение съгласно строгия ислямски закон, практикуван от талибаните. Тя е една от хилядите, за които правозащитници считат, че се укриват в Пакистан, с цел да избегнат депортиране в границите на държавния напън , който се оказва върху мигрантите без документи, които би трябвало да изоставен бързо страната. Броят им се състои от над един милион афганистанци , доста от които съгласно пакистанското държавно управление са забъркани в набези на бойци и други закононарушения.

След приключването на крайния период за непринудено овакантяване на страната на 1 ноември управляващите започнаха интервенции по експулсиране в цялата страна.

30-годишният Сиджал Шафик , правозащитник от Карачи , който неведнъж е помагал на уязвими афганистанци да намерят заслон преди новата политика на Пакистан за експулсиране, е един от няколкото поддръжници на петиции , които приканват Върховния съд да спре програмата за депортиране.

„ Познавам няколко дами, девойки, които споделят, че избират да умрат, в сравнение с да се върнат при талибаните, “, споделя Шафик и прибавя, че всички те са имали професионални фантазии и упоритости, които биха били невъзможни за реализиране в Афганистан, където на дамите е неразрешено да практикуват множеството специалности и могат да пътуват единствено с мъжки компаньон.

Говорител на ръководената от талибаните администрация не пожела да даде отговор на въпроса дали завръщащите се ще бъдат проверявани или преследвани според техните закони. Министерствата на външните и вътрешните работи на Пакистан също не пожелаха да дадат изказване по отношение на освобождението на рискови лица от депортиране.

Досега пакистанското държавно управление отхвърляше апелите на Организацията на обединените народи, правозащитни групи и западни посолства да преразгледа проекта си за експулсиране или да разпознава и отбрани афганистанците, които са изправени пред риск от гонене в родината си. Западните посолства, в това число Съединени американски щати, също са дали на пакистанските управляващи описи на афганистанци, които се обработват за възможна миграция в чужбина, и са поискали те да бъдат освободени от експулсиране, само че броят им е дребен спрямо хората, изложени на риск .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР