Хибридната хирургия спаси 33-годишен, погълнал дървено яйце. Малко след полунощ

...
Хибридната хирургия спаси 33-годишен, погълнал дървено яйце. Малко след полунощ
Коментари Харесай

В Пирогов спасиха 33-годишен, погълнал дървено яйце /снимки/

Хибридната хирургия избави 33-годишен, погълнал дървено яйце. Малко след среднощ 33-годишен мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е превозен по неотложност в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов” с непознато тяло в хранопровода, оповестяват от лечебното заведение.
Рентгена демонстрира, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е интубиран неотложно, а дежурните екипи на най-голямата незабавна болница в страната се пробват да отстранят застрашаващия живота му предмет.
Случаят събира екипа на началника на Отделението по гастроентерология лекар Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа тази заран за незабавна интервенция.
Специалистите ни се стремят да избегнат нападателния метод посредством торакотомия или отваряне на гръдния панер на пациента и подхващат новаторски хибриден и доста по-щадящ способ.
Лекарите вършат миниразрез в региона на стомаха, през който ендоскопски съумяват да огледат непознатото тяло от всички страни - през стомаха и през устата.
След 4 часа старания съумяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървено яйце.
„ Не сме имали до в този момент подобен случай. В международната здравната литература има докладвани единствено няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа интервенция, в този момент за пациента следва къс интервал на възобновяване на мястото, където е осъществен разрезът и наранена от непознатото тяло част на хранопровода”, показа началникът на Отделението по гастроентерология лекар Камен Данов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР