Бивш шеф на Мосад казва, че Израел налага система на апартейд на Западния бряг

...
ХЕРЦЛИЯ, Израел (АП) — Бивш ръководител на израелската разузнавателна агенция
Коментари Харесай

ХЕРЦЛИЯ, Израел (АП) — Бивш ръководител на израелската разузнавателна агенция Мосад каза пред Асошиейтед прес в сряда, че Израел налага система на апартейд в Западния бряг, присъединявайки се към малък, но нарастващ списък от пенсионирани служители, за да подкрепят идея, която остава до голяма степен в периферията на израелския дискурс и международната дипломация.

Тамир Пардо става последният бивш високопоставен служител, който заключава, че Израел отношението към палестинците на Западния бряг се равнява на апартейд, препратка към системата на расово разделение в Южна Африка, която приключи през 1994 г.

Водещи правозащитни групи в Израел и в чужбина и палестинците обвиниха Израел и неговите 56- година окупация на Западния бряг на превръщане в система на апартейд, която според тях дава на палестинците второкласен статут и е предназначена да поддържа еврейската хегемония от река Йордан до Средиземно море.

Шепа бивши израелски лидери , дипломати и служители по сигурността предупредиха, че Израел рискува да се превърне в държава на апартейд, но езикът на Пардо беше още по-прям.

„Тук има държава на апартейд“, каза Тамир Пардо в интервю. „В територия, където двама души се съдят съгласно две правни системи, това е държава на апартейд.“

Като се има предвид миналото на Пардо, коментарите имат специална тежест в обсебен от сигурността Израел.

Пардо, който беше ръководител на тайната шпионска агенция на Израел от 2011-2016 г., не каза дали е имал същите убеждения, докато оглавяваше Мосад. Но той каза, че според него сред най-неотложните проблеми на страната са палестинците - над ядрената програма на Иран, разглеждана от премиера Бенямин Нетаняху като екзистенциална заплаха.

Пардо каза, че като шеф на Мосад той многократно е предупреждавал Нетаняху че трябва да реши какви са границите на Израел или да рискува унищожаването на държава за евреите.

През последната година Пардо се превърна в открит критик на Нетаняху и натиска на неговото правителство за прекрояване на съдебната система , критикувайки стария си шеф за стъпките, които според него ще доведат Израел до диктатура. Неговата откровена оценка в сряда за военната окупация на Израел е рядкост сред лидерите на масовото протестно движение срещу съдебната реформа, което до голяма степен избягваше да говори за окупацията от опасения, че може да изплаши повече националистически поддръжници.

Pardo's Забележките и преразглеждането идват, когато крайнодясното правителство на Израел, което се състои от ултранационалистически партии, които подкрепят анексирането на Западния бряг, работи за укрепване на властта на Израел върху територията. Някои министри обещаха да удвоят броя на заселниците, живеещи в момента на Западния бряг, който възлиза на половин милион.

В апартейда в Южна Африка беше въведена система, основана на превъзходство на белите и расова сегрегация от 1948 до 1994 г. Групите за защита на правата базират своите заключения относно Израел на международни конвенции като Римския статут на Международния наказателен съд. Той определя апартейда като „институционализиран режим на систематично потисничество и господство от една расова група над всяка друга расова група.“

Пардо каза, че израелските граждани могат да се качат в кола и да шофират, където пожелаят, с изключение на блокираната Газа Газа, ама че палестинците не могат да карат навсякъде. Той каза, че възгледите му за системата на Западния бряг „не са крайни. Това е факт."

На израелците е забранено да влизат в палестинските райони на Западния бряг, но могат да шофират през Израел и в 60% от Западния бряг, който Израел контролира. Палестинците се нуждаят от разрешение от Израел, за да влязат в страна и често трябва да преминават през военни контролно-пропускателни пунктове, за да се движат в рамките на Западния бряг.

Правозащитни групи посочват дискриминационни политики в Израел и в анексирания Източен Йерусалим, израелската блокада на Ивицата Газа, която е управлявана от Хамас войнствена групировка от 2007 г. и нейната окупация на Западния бряг. Израел упражнява цялостен контрол върху територията, поддържа двустепенна правна система и изгражда и разширява еврейски селища, които по-голямата част от международната общност смята за незаконни.

Израел отхвърля всякакви обвинения за апартейд и казва, че собствените му арабски граждани се ползват с равни права Израел предостави ограничена автономия на международно признатата Палестинска власт, която е базирана на Западния бряг, в разгара на мирния процес през 90-те години и изтегли своите войници и заселници от Газа през 2005 г. В него се казва, че Западният бряг е спорна територия и че съдбата му трябва да се определи в преговори.

Пардо предупреди, че ако Израел не постави граници между него и палестинците, съществуването на Израел тъй като една еврейска държава ще бъде в опасност.

Експерти прогнозират, че арабите ще превъзхождат евреите в Израел плюс областите, завзети през 1967 г. - Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим. Продължаващата окупация може да принуди Израел пред труден избор: формализиране на управлението на еврейското малцинство над лишените от избирателни права палестинци — или им даване на правото да гласуват и евентуално прекратяване на ционистката мечта за еврейска родина в историческа Палестина.

„Израел трябва да реши какво иска. Държава, която няма граници, няма граници“, каза Пардо.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР