Хепатит В е световен бич, който засяга около 300 милиона

...
Хепатит В е световен бич, който засяга около 300 милиона
Коментари Харесай

Триста милиона души по света страдат от хепатит В

Хепатит В е международен камшик, който визира към 300 милиона души, от които 95 на 100 не са лекувани или се поставят несъответствуващи грижи за тях, откри проучване, представено от Франс прес.

Това вирусно заболяване, водещо до инфектиране на черния дроб, в случай че не бъде лекувано, може да докара до летални затруднения, като цироза или рак. Всяка година от този тип хепатит умират към 600 хиляди души по света.

Според изследването, оповестено в сп. "Лансет ", най-тревожно е ситуацията при бременните дами. Те могат да предадат вируса на новороденото. Едва 1 % от бъдещите майки в света получават нужното лекуване. Една от аргументите за това положение на нещата е неналичието на диагностика. Съответният тест съществува от 1970 година, само че 90 % от болесттите остават недиагностицирани.

Вирусът е мощно инфектиран и елементарно се предава посредством кръвта и други телесни течности. Много чести негови жертви стават децата. Болестта е нелечима, само че антивирусни препарати разрешават да се води битка против признаците на хепатит B. Съществува и ваксина от началото на 80-те години на предишния век, предложена от Световната здравна организация, която би трябвало да се бие на новородените в първите 24 часа. Но единствено половината от пеленачетата я получават в толкоз къс период.

"Най-честото предаване на вируса от майката към детето става в първите няколко дни след раждането, заради тази причина инжекцията в първите 24 часа е доста значима ", отбелязва създателят на проучването Хоуми Разави от Научноизследователския център по вирусология в град Луисвил в щата Колорадо.

Най-голям брой инфектирани деца /80 процента/ на възраст над 5 години се следят в 16 страни. И единствено една страна - Китай, обезпечава ваксинна отбрана на 90 % от новородените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР