Хем няма почти никакви дела в съда заради коронавируса -

...
Хем няма почти никакви дела в съда заради коронавируса -
Коментари Харесай

Адвокати се оплакват: Държавата спря съда за извънредното положение, а ни иска данъци до 30 април

Хем няма съвсем никакви каузи в съда поради ковид - тъй като това е една от ограниченията на настоящото изключително състояние, хем до 30 април би трябвало да плащаме налози - този абсурд акцентират в свое отворено писмо до всички народни представители и до Висшия адвокатски съвет от сдружението " Електронна национална адвокатска платформа за съдействие ", оповестява Lex.bg.
Юристите показват следното във връзка с Закона за изключителното състояние:
В параграф 27 от изключителния закон е записано:
алинея 1 През 2020 година срокът по член 47, алинея 2 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се удължава до 30 юни.
алинея 2 През 2020 година срокът за подаване на годишната данъчна декларация по член 50 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2019 година и за внасяне на дължимия по декларацията налог върху годишната данъчна основа от лицата по член 51, алинея 1 от същия закон се удължава до 30 юни.
алинея 3 През 2020 година отстъпката по член 53, алинея 6 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица се употребява от лицата по член 51, алинея 1 от същия закон, в случай че декларацията е подадена и данъкът за довнасяне е импортиран в период до 31 май 2020 година
Адвокатите също подават декларация по член 50 от ЗДДФЛ, само че съгласно издадено напътствие от Националната организация за приходите (НАП), те не попадат измежду тези, които поради изключителното състояние ще платят налозите си два месеца по-късно и ще би трябвало да ги внесат в нормалния период – 30 април.
Ето какво оповестиха от Национална агенция за приходите: " Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на налога по декларацията остава неизменен – 30 април 2020 година Срокът за прилагане на 5% отстъпка от налога за довнасяне е 31 март 2020 година ". И показаха, че до 30 юни 2020 година се удължава срокът за подаване на годишната декларация за облагане на приходите на физическите лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, активност като аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци, както и за внасяне на дължимия от тези лица налог по декларацията. 
Юристите акцентират, че са длъжни и съблюдават рестриктивните мерки, само че са в тежка обстановка. " До 30 април 2020 година юристите следва да внесат дължимия налог и дължимите осигурителни вноски след установяване окончателния размер на месечния застрахователен приход. Изключването на юристите от плануванаъа мярка е безпричинно и ги слага в по-тежка обстановка от останалите свободни специалности ". И желаят и те да могат да подават данъчна декларация до 30 юни, като в същия период да подават и декларация пример №6 " Данни за дължимите осигурителни вноски ".
" За периода на изключителното състояние върху невнесените осигурителни вноски от юристите да не се начисляват лихви ", споделят още от " Електронна национална адвокатска платформа за съдействие ".
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 25 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР