Хелзинки. Хърватия и България ще координират заедно приоритетите и работата

...
Хелзинки. Хърватия и България ще координират заедно приоритетите и работата
Коментари Харесай

Хърватия и България ще координират заедно двете председателства - на Съвета на ЕС и на Берлинския процес

Хелзинки. Хърватия и България ще координират дружно целите и работата на двете ръководи, които ще поемат от Нова година. Това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и хърватският министър на външните работи и на европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман. Двамата се срещнаха в Хелзинки, където вземат участие в неофициалната среща на външните министри от Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
От 1 януари до 31 юни 2020 година Хърватия ще бъде ръководител на Съвета на Европейски Съюз, а през цялата последваща година България и Република Северна Македония ще поемат взаимното председателство на Берлинския развой.
“Ще се веселя да ви посрещна в София през октомври - сподели министър Захариева. - Двата ни екипа още преди този момент би трябвало да се координират и по целите, и по самодейностите по време на двете ръководи, отдадени на Западните Балкани. Имаме да организираме два огромни съмита за една година - първо през май 2020 година срещата на върха на Европейски Съюз в Хърватия, а през юли - лидерската среща на Берлинския развой в България ”, сподели министър Захариева.
“Хърватия поддържа Кристалина Георгиева за поста изпълнителен шеф на Международния валутен фонд. Благодаря за поддръжката от страна на България за моята предшественичка Мария Пейчинович-Бурич, която бе определена за общоприет секретар на Съвета на Европа ”, сподели министър Гърлич-Радман. Той съобщи, че двете ни страни имат отлични връзки.
Част от диалогът сред двамата министри мина на български език, защото Гордан Грлич-Радман владее езика ни от своя мандат в София като посланик в хърватското посолство в интервала 1994-1996 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР