Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, изригна за

...
Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, изригна за
Коментари Харесай

За първи път от десетилетия: Най-големият вулкан в света изригна зрелищно

Хавайският Мауна Лоа, най-големият настоящ вулкан в света, изригна за първи път от близо 40 години, оповестиха американските управляващи, като е изхвърлил лава и пепел, а спешните екипи са минали в положение на паника.

Изригването може да съставлява опасност за околните поданици , заяви Геоложката работа на Съединени американски щати в 23:45 ч. локално време в неделя (9:45 ч. по Гринуич в понеделник) към 15 минути след изригването на територията на Националния парк " Хавайските вулкани ".

Мауна Лоа демонстрира признаци на струпване на изригване от години , съгласно USGS, която съобщи, че продължаващото изригване е очевидно от Кона, град на западното крайбрежие на основния остров Хавай, на към 45 благи (72 км) от вулкана.

" Ако изригващите отвори мигрират отвън стените му, потоците лава може бързо да се придвижат надолу по ската ", съгласно USGS.

От организацията оповестиха, че Хавайската вулканична обсерватория се съветва със чиновниците на службата за ръководство на изключителни обстановки и нейни чиновници ще извършат въздушно разузнаване над 4168-метровия вулкан допустимо най-скоро.

Властите на Хаваите оповестиха, че не са издавани заповеди за евакуация, макар че регионът на върха и няколко пътя в района са затворени, а два приюта са отворени като защитна мярка.

Timelapse of Mauna Loa so far, from 2346 to 0116 from webcam
— Katerina Bell (@Lysaldia)
Издадена е рекомендация за рухване на пепел по посока напразно от вулкана, като се чака леко струпване на пепел върху корабите в океанските води около югоизточната част на Големия остров.

Уебкамерата на USGS на северния борд на връх Мауна Лоа сподели дълги ярки еруптивни пукнатини в кратера на вулкана, контрастиращи с тъмнината на нощта.

Робин Джордж Андрюс, академик и вулканолог, съобщи, че съществува по-голяма опасност, в случай че магмата стартира да се излива от така наречен разломни зони по фланговете на вулкана. Макар че към момента няма данни това да се случва в този момент на Мауна Лоа, " фактът, че това е рискова планина, която не е изригвала от 1984 година - най-дългата пауза в записаната й история - е повода всички да я следим ", написа Андрюс в Twitter.

Най-големият по размер вулкан на Земята, Мауна Лоа, чието име значи " Дългата планина ", обгръща половината от Големия остров и е по-голям от останалите Хавайски острови, взети дружно. Подводните флангове на вулкана се простират на километри под морското ниво до океанското дъно, което от своя страна е потиснато от огромната маса на Мауна Лоа - съгласно USGS върхът му се намира на към 17 км над основата.

Един от шестте дейни вулкана на Хавайските острови, Мауна Лоа е изригвал 33 пъти от 1843 година насам, съгласно USGS. Последното изригване през 1984 година е траяло 22 дни и е провокирало потоци от лава, които са достигнали на към седем километра от Хило, град на североизток, в който през днешния ден живеят към 44 000 души.

Килауеа, вулкан на югоизточния фланг на Мауна Лоа, е изригвал съвсем непрестанно сред 1983 и 2019 година, а актуалното едва изригване там продължава от месеци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР