Хасан Насрала, лидерът на ливанската шиитска ислямистка групировка Хизбула, се

...
Хасан Насрала, лидерът на ливанската шиитска ислямистка групировка Хизбула, се
Коментари Харесай

Шефът на Хизбула Насрала ще наруши мълчанието относно войната между Израел и Газа

Хасан Насрала, водачът на ливанската шиитска ислямистка формация Хизбула, се чака да направи послание към своите почитатели в петък, неговия първи обществени мнения след експлоадирането на войната Израел-Хамас.

Речта евентуално ще покаже идващите ходове на групата, защото нейните бойци и израелската войска са ангажирани в интензивни офанзиви на ливанско-израелската граница.

Това породи опасения, че регионът може да се трансформира в различен фронт в спора.

Досега обаче насилието значително е овладяно.

Откакто Хамас извърши офанзивите против Израел на 7 октомври, убивайки повече от 1400 души, Ливан е на ръба, следейки от близко Хизбула.

Групировката ускори офанзивите си против Израел, който отмъщава.

Но и двете страни явно са подхванали стъпки за отбягване на рискова ескалация и множеството удари са лимитирани до граничната зона.

Това обаче може да се промени.

Израел продължава своята сухопътна инвазия в Газа, за да отстрани Хамас, до момента в който броят на убитите палестинци на територията е надхвърлил 9000, съгласно ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето.

Хамас, в това време, неведнъж прикани своите съдружници да се причислят към борбата и мнозина се чудят дали Хизбула ще отговори на тези апели.

Хизбула - която, сходно на Хамас, се смята за терористична организация от Обединеното кралство, Съединени американски щати и други - е най-голямата политическа и военна мощ в Ливан. Това значи, че решенията на групата отекват надалеч оттатък нейната база за поддръжка и мнозина тук и другаде трепетно ​​чакат речта на Насрала – почитатели и врагове.

Както постоянно е местонахождението на Насрала, остават мистерия.

Неговото послание ще бъде излъчено на обществени прожекции, проведени от групата в цялата страна, и се дефинира от Хизбула като значим миг.

Те започнаха необикновената стъпка да го разгласят пет дни авансово и по-рано тази седмица пуснаха трагични къси видеоклипове с присъединяване на Насрала, подхранвайки упованията за огромно известие.

Играта на отгатване на Насрала

Мнозина в Ливан към момента помнят опустошителната едномесечна война, която Хизбула води против Израел през 2006 година, и се тормозят, че групата може да въвлече страната в нов спор.

Хизбула разполага с голям боеприпас от оръжия, който включва точно насочвани ракети, които могат да ударят надълбоко в израелска територия, и десетки хиляди добре подготвени, закалени в борби бойци.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде обещание отговор от " немислим " мащаб, в случай че Хизбула отвори втори фронт в спора.

А Съединени американски щати, които съгласно известията приканиха Израел да не подхваща широкомащабна офанзива против групировката, изпратиха два самолетоносача в източното Средиземноморие, с цел да предотвратят разпространяването на спора.

Пълномащабна война би била пагубна за Ливан и има дребна социална поддръжка за нея отвън почитателите на Хизбула.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР