Хърватският регулатор, отговарящ за електронните медии, блокира придобиването на местната

...
Хърватският регулатор, отговарящ за електронните медии, блокира придобиването на местната
Коментари Харесай

Сделка на собственика на bTV бе блокирана от хърватски регулатор

Хърватският регулатор, отговарящ за електронните медии, блокира придобиването на локалната Nova TV (част от CME, които са притежатели и на българската bTV), защото съгласно тях договорката нарушава локалното законодателство.

Пряк покупател се явяваше словенският телеком Slovenia Broadband, който е част от United Group, които пък са благосъстоятелност на капиталовия фонд KKR, предават хърватския TPortal и основаният в Лондон Advanced Television.

Когато CME анонсира продажбата на бизнеса си в Словения и Хърватска на стойност 230 милиона $ в брой, тя разгласи, че договорката е обект на регулаторно утвърждение. Хърватският медиен регулатор обаче я блокира, защото United Group има и други бизнеси в страната – в това число сателитния оператор Total TV.

Според локалното законодателство е неприемливо сходен оператор да бъде и телевиознен оператор и медиен продуцент, какъвто се явява Nova TV. United Group оперира и като оператор на телефония и интернет снабдител.

 Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска Обновена
Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска

Сделката е за 230 милиона евро

Не е ясно дали решението на регулатора ще докара до отвод на Slovenia Broadband и United Group до отвод от цялата договорка. Възможно е при утвърждение от регулаторните органи на Словения частта от договорката, касаеща бизнеса на CME в страната, да бъде приключена.

Пропадналата договорка изправя пред тестване групата на CME, която планираше да употребява средства за погасяване на заеми в размер на 280 милиона $ през 2018 година . През миналия месец в чешки и словашки медии се появиха спекулации, че група от локални предприемачи желаят да придобият бизнеса на групата в Чехия и Словакия.

Едновременно с това се появиха и изказвания, че CME няма да продава повече на парче и е допустима само продажба на целия бизнес, в това число интервенциите в България (bTV Media Group) и Румъния (ProTV).

Междувременно Жан-Пиер Саад, шеф в KKR и член на борда на шефовете на United Group разяснява пред словенското издание vecer.com: " Словения може да чака още световни снабдители на видео наличие през идващите пет години. Ако локална телевизия желае да се конкурира с това ново мощно наличие, тя се нуждае от мощен капиталов сътрудник, който да поддържа малкия екран в прехода към цифровата ера. Като вложители сме очевидци на огромен триумф при поддръжката на медийните компании в тяхната конкурентноспособност в тази нова цифрова ера. KKR е водещ вложител в немския ProSiebenSat.1 в продължение на девет години и е съществена опора на немската телевизионна компания, в това число в техните цифрови инициативи. "

Саад разяснява и процеса на утвърждение на договорката за придобиване на хърватската Nova TV: " През последните месеци отговорихме на всички нормални претенции за спомагателна информация, в това число и на въпросите на Агенцията за защита на конкуренцията. В момента чакаме решението на организацията, а в United Group сме разполагаем за по-нататъшни полемики и уточнения, с цел да се разрешат всички вероятни опасения. "

Саад прибавя, че United Group ще прегледа решението на хърватския орган, " по-специално, дали е в сходство с европейския юридически ред и дали медийните закони се ползват недискриминаторно към локалната конкуренция. Ако не, ще се консултираме с United Group, с какви правни средства разполагаме. "

Групата CME е резултат на голям брой придобивания и преобразувания на медийния пазар в Централна и Източна Европа. Историята ѝ датира от началото на 90-те, когато е основана от наследника на империята Estée Lauder - Робърт Лаудер, който е и ръководител на Световния еврейски конгрес.

 Роналд Лаудер
Източник:

Роналд Лаудер

През годините CME оперира на редица пазари, в това число в Полша, Германия, Украйна и Унгария, където не е показана през днешния ден. През последните години групата обединяваше медиен бизнес, който бе концентриран главно в малките екрани, опериращи в шест територии: Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Румъния и България. Групата страдаше от слаби финансови резултати през последните години, което докара до поетапното и придобиване от страна на Time Warner.

Самата Time Warner е в развой на придобиване от щатския телекомуникационен колос AT&T, който няма бизнес ползи в Източна Европа. Още при анонсиране на огромното усвояване на Time Warner се предполагаше, че бизнесът в Европа ще бъде продаден. Първоначалното очакване бе, че Time Warner ще продава CME като цяла група, по тази причина и продажбата на бизнеса единствено в Словения и Хърватска изглеждаше изненадващо.

 Time Warner в договаряния с купувачи за бизнеса си в Източна Европа Обновена
Собственикът на bTV готви още продажби на малките екрани в Централна и Източна Европа

Властите в Съединени американски щати обаче блокираха придобиването на Time Warner от AT&T

Блокирането на договорката от хърватския регулатор ще утежни финансовото положение на CME и е допустимо това да форсира управлението на групата да извърши други бързи продажби на активи, измежду които и бизнеса в България - bTV Media Group.

 AT&T придобива Time Warner за $85 милиарда
bTV стана част от мегасделка за основаването нов телекомуникационен и медиен колос в Съединени американски щати

Сливането получава зелена светлина към края на 2017 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР