Френската инвестиционна компания Ardian и саудитският държавен инвестиционен фонд Public

...
Френската инвестиционна компания Ardian и саудитският държавен инвестиционен фонд Public
Коментари Харесай

Инвестиционни компании от Франция и Саудитска Арабия купуват 38% от най-голямото летище в Европа

Френската капиталова компания Ardian и саудитският държавен капиталов фонд Public Investment Fund (PIF) подписаха съглашение за закупуване на общо съвсем 38% от лондонското летище Хийтроу, което се счита за най-голямото в Европа, се споделя в известие на френската Ardian.

През ноември 2023 година Ardian и PIF се договориха взаимно да закупят делът от 25% на испанската инфраструктурна група Ferrovial в FGP Topco - компанията " майка " на летището - за 2,4 милиарда паунда.

Ситуацията обаче се усложни от някои от другите по-малки акционери в Хийтроу, които през януари тази година взеха решение да упражнят правото си tag along за продажба на акциите си дружно с Ferrovial.

В рамките на новата договорка, френската Ardian ще получи 22,6% от собствеността в летището, а PIF - 15%. Продавачи при договорката са Ferrovial и гореспоменатите други акционери. Финансовите условия по предоговорената договорка към този момент не се оповестяват.
 Лондонското летище Хийтроу приключи 2023 година с чиста облага – за първи път от 4 години
Най-голямото летище в Европа приключи 2023 година с чиста облага – за първи път от 4 години

Пътническият трафик надмина 79 милиона души, упованията за тази година са още по-големи

Ще напомним, че през февруари стана известно, че компанията Heathrow Airport Ltd., оператор на лондонското летище Хийтроу, е нараснала повече от четири пъти облагата си преди облагане с налози (брутна печалба) през 2023 година Това става на фона на рекорден брой пасажери, минали през аеропорта.

Брутната облага на компанията за предходната година е повишена до 701 милиона паунда (884,8 милиона долара), по отношение на 169 милиона паунда за миналата година.

Така компанията Heathrow Airport записва позитивен финансов резултат за първи път от четири години. Приходите на летище Хийтроу са нарастнали до 3,69 милиарда паунда за 2023 година, от 2,91 милиарда паунда за миналата година.

А пътническият трафик на най-голямото европейско летище доближи 79,2 милиона души за 2023 година, по отношение на 61,6 милиона за миналата година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР