Хърватският президент Зоран Миланович смята, че Вашингтон оказва политически натиск

...
Хърватският президент Зоран Миланович смята, че Вашингтон оказва политически натиск
Коментари Харесай

Президентът на Хърватия: Помпео идва да ни пробута F-16

Хърватският президент Зоран Миланович счита, че Вашингтон оказва политически напън върху Загреб за пазаруването на изтребители F-16 преди изборите зад Океана.

Хърватия все още разчита на наследените от Югославия остарели руски МиГ-21. Тя избира за своите военновъздушни сили сред шведския " Грипен " C/D, френския " Рафал ", използвани и осъвременени F-16 " Барак " от Израел и нови F-16 Block 70 от Съединени американски щати – същите, от които България купи 8 машини за общо 1.2 милиарда $.

Първоначално в Загреб се бяха спрели на израелската оферта – 12 самолета за 480 млн. $, само че процедурата пропадна, откакто Вашингтон не позволи продажбата. Така се наложи провеждането на нов конкурс.

" Той (Помпео) идва, с цел да се опита да ни пробута американски самолети. Казвам го, който постоянно съм твърдял, че американските артикули би трябвало да имат приоритет. Сега е моментът, в който всички предложения са на процедура отворени. Според мен, никой не би трябвало да приказва с него по този въпрос, тъй като това е тип напън “, съобщи Миланович, представен от организация " Хина ".

По думите му при други условия офертата на Съединени американски щати би могла да се употребява с преимущество, само че за задачата визитата е трябвало да се случи по-рано, тъй като сега се основава чувството за политическо решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР