Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви прехода към постепенно облекчаване на

...
Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви прехода към постепенно облекчаване на
Коментари Харесай

В Хърватия поетапно премахват ограничителните мерки

Хърватският министър председател Андрей Пленкович разгласи прехода към последователно облекчение на ограничаващите ограничения, въведени на 19 март по отношение на разпространяването на новия ковид , предава TACC
" За благополучие обстановката в Хърватия не е толкоз трагична, колкото в някои други страни. Напротив, можем да кажем, че епидемиологичната обстановка в този момент е под надзор ", цитира думите на Пленкович националната телевизия HRT. " Това последователно разрешава възобновяването на икономическата и стопанската активност, само че не можем незабавно да се върнем към обстановката преди пандемията, тъй като всичко, което е реализирано до момента, може да бъде изгубено. "
Според премиера облекчаването на ограниченията ще настъпи на три стадия. „ Първият стадий е плануван за 27 април, когато всички икономически субекти, извършващи комерсиална активност, като се изключи комерсиалните центрове, ще могат да работят “, осведоми Пленкович. „ Ще бъде допустимо да се възвърне активността на субекти в обслужващата сфера, като се изключи направленията, където има стеснен контакт сред клиентите според от дистанцията. "
Като част от първата фаза ще бъде пуснат и градският превоз, библиотеките, книжарниците и музеите ще възобновят работата си, а на професионалните спортисти ще бъде позволено да се върнат на тренировки, съобщи организация Фокус.
В случай на сполучливо осъществяване на първия стадий на намаляване, ръководителят на хърватския кабинет смята за допустимо прекосяването към втората фаза, която е планувана за 4 май. В нейните рамки дейностите на публичните и частните здравни заведения ще бъде възобновена напълно, като се изключи профилирани инфекциозни отделения и лечебни заведения, които се борят с ковид . Ще бъде позволена работа и за козметични салони и фризьори при прецизно съблюдаване на епидемиологичните ограничения.
" Третата фаза е планувана за 11 май. От този миг ще бъде позволено да се събират групи до 10 души при съблюдаване на общественото разграничаване, комерсиалните центрове ще се отворят с въвеждането на специфични епидемиологични ограничения, предучилищни центрове и начални учебни заведения, както и лабораторни и художествени действия в дребни групи в университетите, ще бъдат пуснати междуградските автобусни и въздушни транспорти “, даде обещание Пленкович.
Освен това, съгласно премиера, ще се отворят заведения за хранене и кафенета, само че те ще се обслужват единствено на тераси и веранди, ще станат налични още веднъж парковете и градините.
Първата коронавирусна зараза в Хърватия беше доказана на 25 февруари. Към днешна дата в страната са регистрирани 1 982 инфектирани, тествани са 27,6 хиляди души, 50 пациенти са умряли, 883 са се възстановили.
За да се предотврати разпространяването на вируса, в страната са въведени ограничаващи ограничения от 19 март, предвиждащи затварянето на всички кафенета, заведения за хранене и търговски центрове, както и козметични и фризьорски салони. Отворени са единствено хранителни магазини и аптеки, те работят с понижено работно време. Затворени са граници. Разрешено е придвижването на камиони за хранителни артикули, държавни коли коли за спешна помощ и противопожарни коли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР