Хърватия и Литва искат таван на газа на едро, Словения

...
Хърватия и Литва искат таван на газа на едро, Словения
Коментари Харесай

Страните от ЕС спорят как да се справят с енергийната криза

Хърватия и Литва желаят таван на газа на едро, Словения се застъпва за таван единствено на втечнения газ, а Финландия и Словакия не са съгласни с директните дотации, отбелязва Euractiv, разяснявайки вероятните сюжети за превъзмогване на енергийната рецесия в Европейски Съюз.

Германия - най-голямата стопанска система в блока и главният съперник на ограничението на цените на газа - съобщи, че вместо това би трябвало да се върви към взаимни покупки, понижаване на потреблението и увеличение на доставките.

Длъжностни лица от тези страни показаха своите визии при идването си за диалозите сред министрите на Европейски Съюз в Люксембург, с цел да приготвят почвата за срещата на върха на техните национални водачи в четвъртък и петък, в чийто дневен ред господства енергийната рецесия.

Преди срещата на върха изпълнителният орган на Европейски Съюз - Европейската комисия, предложи настрана във вторник различен набор от ограничения за ограничение на високите цени на силата. Те обаче не включват неотложно ограничение на цените на природния газ - нещо, което раздели блока.

Хърватският и литовският министър поддържаха въвеждането на таван на цените на едро на природния газ, като Хърватия посочи и нуждата от взаимни покупки на природен газ от 27-те страни - членки на Европейски Съюз. Словения обаче избра таван на цените единствено на втечнения газ.

" Словения ще се застъпи за въвеждането на така наречен динамичен ценови таван за втечнения газ допустимо най-скоро, в случай че е допустимо - още в този момент ", съобщи държавният секретар на страната в Министерството на външните работи Марко Щуцин.

Неговият словашки сътрудник Андрей Станчик изиска по-дългосрочна пазарна промяна, която да отдели цената на електрическата енергия, създадена от газ, от тази, създадена от разнообразни запаси, както и изиска директни дотации от Европейски Съюз за потребителите и предприятията.

" Нуждаем се от доста бързи и ефикасни решения за субсидиране на цените за жителите и предприятията, в това число от неизползваните кохезионни фондове ", съобщи той пред публицисти при идването си на срещата в Люксембург.

Тити Тупурайнен, министър по въпросите на Европейски Съюз на Финландия - страна, която по принцип е скептично настроена към пазарните интервенции - съобщи, че Хелзинки към този момент е подготвен за " краткотрайно " ограничение на цените на газа. Но  Финландия е срещу подаянията за потребителите.

" Вместо да субсидираме обособени семейства, по-скоро би трябвало да подтикваме вложенията в зелена сила ", сподели министърът и добави, че това ще ограничи и зависимостта на Европа от енергийни снабдители като Русия.

Германският министър по въпросите на Европейски Съюз Анна Луерман акцентира нуждата от взаимни покупки на газ, както и от понижаване на потреблението и нашарване на структурата на доставките посредством прибавяне на повече възобновими източници и разнообразни снабдители.

" Важно е националните и европейските ограничения да работят ръка за ръка ", сподели Луерман, без въобще да загатва таван.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР