Хърватия е изпълнила необходимите условия за прилагане на всички части

...
Хърватия е изпълнила необходимите условия за прилагане на всички части
Коментари Харесай

Хърватия започна процедурата за влизане в Шенген

Хърватия е изпълнила нужните условия за използване на всички елементи на достиженията на правото от Шенген, взеха решение единомислещо вътрешните министри от Европейски Съюз късно в четвъртък.

" Хърватия е подготвена ", съобщи еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон.

Словенският вътрешен министър Алеш Хойс, който ръководи съвещанието в Брюксел, сподели, че решението е " първата стъпка към влизането на Хърватия в Шенген ", което съгласно него ще последва скоро. Хойс сподели, че словенското председателство е съумяло " да реализира нещо, което преди този момент се смяташе за непостижимо ". Шенген не се е уголемявал от 13 година, когато беше призната Швейцария.

Словенското председателство на Европейски Съюз, което ще продължи до края на годината, си на страните членки.

Официалното решение на министрите за готовността на Хърватия е авансово изискване за съвета, с цел да може да вземе последващото дефинитивно решение. С него ще бъде отстранен контролът по вътрешните граници с хърватските съседи от Шенген, с което Загреб ще стане част от зоната за безвизово пътешестване.

Европейската комисия даде оценката си, че Хърватия е в положение да ползва шенгенското право и стандарти през октомври 2019 година, откакто Загреб подаде кандидатурата си през 2016 година, три години след влизането си в Европейски Съюз. От решението на министрите, взето в четвъртък, излиза наяве, че всички дефинитивни инспекции за сходство и премахване на оставащите въпроси са завършили през февруари 2021 година

Сега следва Европейският парламент да даде мнение за включването на страната в Шенген, преди страните членки да вземат окончателното решение за приемането й. Решението за готовността на Загреб не е обвързващо за окончателното влизане, показват министрите.

То обаче оставя България и Румъния единствени в чакалнята за Шенген дружно с Кипър, за който са в действие дерогации. София и Букурещ не съумяват да съберат единодушието на шенгенските страни, че са в положение да ползват стандартите за безвизово придвижване, макар че въпросът неведнъж е гледан в съвета, откакто Европейската комисия разгласи, че те извършват техническите критерии за участието надлежно през 2010 и 2011 година През годините разнообразни страни, в това число Германия и Нидерландия, са изразявали запаси към влизането на България в Шенген поради проблемите с върховенството на правото и битката с проведената престъпност и корупцията. След 2019 година, когато Румъния изиска още веднъж преценка за влизане по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз, въпросът с участието на двете страни не е поставян на вниманието на министрите.

Европейски Съюз счита свободното придвижване за едно от най-големите си постижения, а всички страни като се изключи Ирландия са поели ангажимент да се причислят при подготвеност към Шенгенската зона. В момента в нея членуват 26 страни, в това число Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия, които не са членове на Европейски Съюз. Последното разширение на Шенген беше през 2008 година
.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР