Хърватия е готова да приеме еврото в началото на 2023

...
Хърватия е готова да приеме еврото в началото на 2023
Коментари Харесай

Хърватия е готова за въвеждането на еврото от 1 януари 2023 г.

Хърватия е подготвена да одобри еврото при започване на 2023 година, откакто извърши редица избрани критерии, оповестиха Европейската комисия и Европейската централна банка в сряда, оповестява " Политико ".

" Днес е исторически стадий от европейския път на Хърватия , отразявайки решителните старания, които хърватските управляващи поставиха, с цел да отговорят на критериите за влизане в еврозоната ", съобщи в изказване комисарят по стопанската система Паоло Джентилони.

" Хърватия е в границите на референтните стойности на критериите за конвергенция ", написа ЕЦБ в личния си отчет, като издаде " позитивна оценка на Хърватия предвид на възможното приемане на еврото на 1 януари 2023 година "

Хърватия ще стане 20-ият член на Европейски Съюз, който приема валутата . Очаква се решението да бъде формализирано от столиците на Европейски Съюз на 12 юли , откакто водачите на Европейски Съюз дадат своето политическо единодушие на среща на върха през юни и европейския парламент подпише при започване на юли.

Европейска комисия и ЕЦБ имат взаимна задача да оценят готовността на страните от Европейски Съюз да се причислят към Еврозоната по отношение на редица правни и стопански критерии. Оценката преглежда и интеграцията на страните с еврозоната.
 Хърватия вкарва еврото от 2023 година
Хърватия вкарва еврото от 2023 година

Законът за подмяна на хърватската куна беше признат с болшинство

Въпреки че Комисията към момента има някои опасения по отношение на бизнес средата и корупцията на страната, върховен чиновник на Европейски Съюз съобщи, че " бяха поети задължения и са изпълнени от Хърватия за възстановяване на бизнес средата ".

Въпреки зелената светлина, ЕЦБ прикани за продължителни старания на Загреб да се приготви за участието си в клуба. По-специално, ЕЦБ уточни опасенията дали конвергенцията на инфлацията на страната е устойчива в дълготраен проект и означи, че " за да се предотврати натрупването на несъразмерен ценови напън и макроикономически несъответствия, процесът на конвергенция би трябвало да бъде подсилен от подобаващи политики ".

За да сложи съотношението на дълга на Брутният вътрешен продукт низходящо, Хърватия би трябвало да приложи фискалните промени по проект за възобновяване на Европейски Съюз, написа ЕЦБ, като приканва за " стопански политики, насочени към стабилността и широкообхватни структурни промени ".

Други искащи за еврозоната не дават отговор на нужните критерии, като България не доближи условието за непоклатимост на цените - заради междинен % на инфлация от 5,9 %.

Докладът на ЕЦБ също оцени напредъка, реализиран от шестте други страни от Европейски Съюз, които към момента не са приели еврото . Той заключи, че България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция са постигнали стеснен прогрес от последния отчет за конвергенцията през 2020 година

" Това се дължи основно на предизвикателни стопански условия ", заключи ЕЦБ. Докато войната на Русия против Украйна тежи върху растежа и покачва инфлацията във всички държави-членки, " прекомерно рано е да се вършат твърди изводи за това по какъв начин ще бъдат наранени пътищата на конвергенцията ".
 Българска народна банка: Възможно най-скоро България да стане част от Еврозоната Обновена
Българска народна банка: Възможно най-скоро България да стане част от Еврозоната

Еврозоната не може да бъде сурогат на неприятна макроикономика политика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР