Хартиената коалиция“ дори не позволи избирателите да се обучават целогодишно

...
Хартиената коалиция“ дори не позволи избирателите да се обучават целогодишно
Коментари Харесай

Пропадна идеята бюлетините да се броят извън секционните комисии

„ Хартиената коалиция “ даже не разреши гласоподавателите да се образоват целогодишно да гласоподават с машини

Започна посичането на всички потребни оферти за промени в Изборния кодекс. Това стана, до момента в който депутатите разискват за втора поредна седмица измененията в изборните правила, с които „ хартиената коалиция “ на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желае да върне в всеобща приложимост хартиената бюлетина и да вкара друга нейна вариация - „ бюлетина от машинно гласоподаване “, написа вестник.

Най-напред „ хартиената коалиция “ не разреши да се вкарат специфични преброителни комисии, както предложи Демократична България. Идеята беше броенето на гласовете да се изнесе отвън секционните изборни комисии, с цел да се организира по-качествено, по-ефективно и по-прозрачно.

Това беше изключително значимо, поради на това, че „ хартиената коалиция “ желае назад хартиените бюлетини. Даже вождът на герберите Бойко Борисов персонално се беше съгласил за преброителните центрове. В пленарната зала обаче тройката ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи безапелационно отхвърли концепцията.

„ Хартиената коалиция “ отхвърли да схване и друго потребно предложение на Демократична България – да се сътвори обучително звено към Централната изборна комисия (ЦИК), което целогодишно да работи за по-доброто запознаване на жителите с машините за гласоподаване. Очевидно това е част от тактиката на тройката последователно да отстрани машинния избор.

Много звук се подвигна в пленарната зала, когато болшинството от депутатите не поддържа настояването на „ Възраждане “ да се усили съставът на ЦИК от 15 на 25 души. Зад концепцията застанаха Политическа партия и БВ, които, също като националистите, нямат свои представители измежду изборните комисари. Нито една друга политическа мощ обаче не утвърди предлагането, макар че то беше признато в парламентарната правна комисия. Това ядоса ощетените. „ Статуквото резервира болшинството си в ЦИК. Целта е, когато има операции, ЦИК да ги прикрива “, разгласи депутатът от Политическа партия Настимир Ананиев.

Отхвърлено беше и настояването на Политическа партия гласуващите в чужбина да попълнят пред секционните комисии заявления, че не са и няма да гласоподават на друго място. Такива заявления има и в този момент, само че жителите може да ги попълнят по друго време и на друго място. С това се злоупотребява – по избори от Турция постоянно идват многочислени сигнали, че гласоподаватели, които не владеят български, идват с подготвени заявления, явно авансово попълнени от други хора. Интересното беше, че това предложение също беше подкрепено в правната комисия.

ГЕРБ-СДС се отхвърли, както авансово разгласи, от няколко свои хрумвания – да се ликвидира изборният регион в чужбина, да се усили броят на заявките за основаване на задгранични изборни секции и да се разпусне Общественият съвет към ЦИК. Това бяха дребни отстъпки, с които Борисов и хората му желаеха да успокоят публичното мнение поради по-скандалните си оферти, свързани с хартиените бюлетини и машинния избор.

Сред дребното оферти, които пленарната зала утвърди, беше замяната на така наречен тъмни стаички с паравани. То беше подкрепено с единогласие от 221 депутати. Мина и концепцията да се вкара, с изключение на видеонаблюдение, и видеозаснемане в секционните комисии след края на изборния ден, когато се броят бюлетините. Правилата, по които това ще се прави, ще се дефинират от ЦИК. И до момента законът позволяваше видеонаблюдението, само че от изборните комисари зависеше дали фактически да се организира.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР