Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време

...
Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време
Коментари Харесай

Родена е Харпър Ли, американска писателка

Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време на Голямата меланхолия. Сред предците ѝ е военачалник Робърт Лий, победеният пълководец на армията на Юга в американската Гражданска война. Като дете е близка другарка със съученика си и комшия Труман Капоти. Още от 7-годишна възраст Ли се пробва да написа.
След като приключва държавното учебно заведение в Алабама, Харпър Ли потегля по стъпките на татко си, локален юрист, и се записва да учи право. Напуска юридическия факултет на 29 година и отива в Ню Йорк, с цел да стартира писателска кариера.
 Роден е Самюъл Морз, американски художник и създател на морзовата писменост Роден е Самюъл Морз, американски художник и създател на морзовата писменост
Роден е на 27 април 1791 година в Чарлзтаун покрай Бостън, Масачузетс, Съединени американски щати, първо дете на пастора и географ Джедидая Морз и на Елизабет А...
В Ню Йорк се устоя като чиновничка в самолетна компания. Ли написа няколко описа, преди да се захване с „ Да убиеш присмехулник “. Тя преработва повече от две години романа, макар че е утвърден от един издател. На 34 година Ли разгласява романа. Издателството не разпорежда доста очаквания на книгата, само че творбата незабавно реализира триумф. През 1961 година писателката е удостоена с премията Пулицър В идната година по книгата ѝ е изработен едноименен филм, с присъединяване на Грегъри Пек.
На 5 ноември 2007 година Харпър Ли е наградена с „ Президентски орден на свободата “ за приноса си към литературата.
На 14 юли 2015 година излиза вторият разказ на Харпър Ли – „ И пазач да бди на пост “ (издаден на български през ноември 2015 година ). Въпреки че отзивите за него в българското интернет пространство са най-вече положителни, интернационалната преса реагира резервирано. Критикувани са освен литературните качества на творбата, само че и събитията, при които романът е оповестен – той е ненадейно открит в депозитна кутия на името на Харпър Ли, повече от 50 години след написването си, и разнообразни източници се съмняват, че писателката (88-годишна, със мощно влошени зрение и слух) е дала единодушието си ръкописът да бъде оповестен.
Смята се, че „ И пазач да бди на пост “ е ранна версия на „ Да убиеш присмехулник “, мощно модифицирана благодарение на тогавашната редакторка на Ли, преди да се трансформира в обичаната класика.
 Започва строителството на Суецкия канал Започва строителството на Суецкия канал
Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак и свързващ Средиземно море и Червено море. Каналът бележи условнат...
Харпър Ли почива на 89-годишна възраст на 19 февруари 2016 година в Монровил, Алабама.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР