Harmony OS се развива успешно като заместител на Android за

...
Коментари Харесай

Huawei подобрява HarmonyOS с версия 3.0


Harmony OS се развива сполучливо като сурогат на Android за устройствата на Huawei
(снимка: Huawei)

Huawei обновява своята мобилна операционна система HarmonyOS до версия 3.0. Актуализацията визира съвсем всички функционалности на системата, както външната обвивка, по този начин и скритите от очите логаритми за сигурност.

Harmony OS е сурогат на Android за смарт телефони и други умни устройства на Huawei. Компанията пусна платформата през август 2019 година, съвсем незабавно откакто Гугъл затвори достъпа ѝ до услугите си, включително YouTube, Gmail и други

Първоначално HarmonyOS не беше замислена за смарт телефони, само че по-късно, с версия 2.0, Huawei приспособява системата и за умни телефони. Първото потомство на Harmony беше предопределено за смарт тв приемници и интелигентни домашен уреди, както и за носими устройства.

Бета тестването на HarmonyOS 3.0 се организира извънредно в Китай. Засега единствено притежателите на флагмански смарт телефони P50 и Mate 40, на тв приемници Smart Screen V65 Pro и Smart Screen V75 Pro и таблети MatePad Pro 12.6 от 2021 година могат да конфигурират новата операционна система. Стабилното издание е планувано да излезе през септември 2022 година
още по темата
Основната смяна в мобилната версия на HarmonyOS 3.0, която потребителите ще виждат, е модифицираната обвивка. Разработчиците са внедрили в нея концепцията за така наречен „ универсални карти ”, които се слагат на работния плот и разрешават подбиране на иконите на конфигурираните приложения. Те могат да бъдат групирани по цвят на иконата, както и по категория и функционалност.

Освен това с HarmonyOS 3.0 за смарт телефони и таблети потребителите могат да подреждат модули за по-добро оформление. Позволена е също смяна на размера и формата на досиетата, тъй че потребителите образно да персонализират обвивката, без да употребяват стратегии за пускане на трети страни.

Същевременно Huawei следи какво внедрява Гугъл в своята Android OS. Затова не е изненадващо, че в HarmonyOS 3.0 се появи център за дискретност, който по своите благоприятни условия повтаря функционалност, която излезе Android 12 през 2021 година

Центърът за дискретност дава визия какви дейности правят приложенията във фонов режим, без да уведомяват потребителя. Например, тук се натрупват данни за това по кое време и какъв брой постоянно помощните стратегии имат достъп до камерата и микрофона, по кое време се свързват с интернет и така нататък

Подобно на Гугъл, която годишно усъвършенства своята операционна система, с цел да употребява по-малко запаси, Huawei също направи HarmonyOS 3.0 по-малко взискателна към хардуера на устройствата, на които е конфигурирана. С течение на времето системата няма да стартира да работи доста по-бавно, твърдят разработчиците.

С стартирането на HarmonyOS 3.0, Huawei акцентира, че построява цялостна система, основана на платформата. С тази версия в последна сметка ще проработят смарт телефони, таблети, смарт часовници и тв приемници, както и принтери и интелигентни домашни устройства.

За да показва това, Huawei сътвори образован принтер MFP PixLab V1, който работи с HarmonyOS 3.0. Това е мастиленоструен принтер за домашна приложимост с вграден скенер, 667MHz процесор, 8GB ROM и 512MB RAM. Принтерът е оборудван с модули Bluetooth 5.0 и Wi-Fi 802.11n (2,4GHz и 5GHz), както и с NFC модул. Заявеният потенциал е 4000 страници в пъстър режим и 7500 страници за черно-бял щемпел.

Huawei работи и с няколко автомобилни производители, с цел да сътвори сурогат на Android Auto. Версия HarmonyOS 3.0 към този момент излъчва изображение от екран на смарт телефон към мултимедийния екран на автомобила за бърз достъп до приложения – да вземем за пример до лист с контакти или навигатор.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР