„Харчим едни пари, за да почистваме нерегламентираните сметища и след

...
„Харчим едни пари, за да почистваме нерегламентираните сметища и след
Коментари Харесай

Кметът на Карнобат: Горим вносен боклук, а не можем да управляваме нашия

„ Харчим едни пари, с цел да почистваме нерегламентираните сметища и след месец те се основават на същото място нови ", описа в предаването „ Преди всички " кметът на Карнобат Георги Димитров и член на УС на Националното съдружие на общините (НСОРБ).

„ Вижте какво се получава по цялата верига. Ние имаме гласоподаване в план-сметките си разчистване на публични територии. Но това не всеки път са публични територии. Това са противозаконни квартали да вземем за пример отвън регулация, поречията на реки или площадки, които постоянно са отвън урегулираните зони на обитаемоте места. Правим го за сметка на средствата, които имаме. Това са непотребни пари и въпреки всичко нерегламентираните сметища съществуват и ние няма по какъв начин да не ги почистваме. Проблемът е, че веригата се къса до тук - единствено до кмета, който постоянно е наказван и в персонално качество. "

Кметът на Карнобат Георги Димитров посочи, че по-основният въпрос - санкционирането на нормално незнайните основатели на нерегламентираните сметища, не е по силите на един кмет. „ Ние нямаме опция да създадем екологичен инспекторат, тъй като е обвързвано с доста огромен финансов запас ", уточни Димитров, съгласно който Министерство на вътрешните работи да вземем за пример също може да управлява този развой.

„ Обикновено тези боклуци - строителни или гуми, се изхвърлят посредством МПС или ППС, разбирайте транспортни средства, теглени с животинска двигателна сила. Ние като кметове и нашите органи за запазване на публичния ред нямат право даже да изискат персоналните данни на индивида, който ръководи това пътно транспортно средство. "

Кметът на Карнобат означи, че нерешени остават и проблемите с ръководството на отпадъците за преработване.

„ Тонове гуми, струпани на нашата претоварна станция и към старите депа или при товарните станции, които изградихме в този момент, през последните 5 години към общините. Проблеми с реализацията на това, което се рециклира - полиетилен, пластмаси и така нататък Ние горим вносен отпадък, обаче нашия не можем да управляваме. Строителните боклуци ги натрошаваме, с цел да можем да ги компактираме, само че няма регламентирани строителни площадки, където ние да задържим тоя боклук, а не е редно в новите депа, които изградихме, да трупаме сходен тип боклуци. "

Стават ли парадоксално повече отпадъците на нерегламентирани места след стягане на контрола от страна на институциите?

Писмото на новия министър на екологията до регионалните шефове и НСОРБ не е нищо ново. Ангажиментите на кметовете към запазване на околната среда и попречване на нерегламентираните сметища са добре написани в Закона за ръководство на отпадъците, безапелационен е Георги Димитров.

„ Сега регионалният шеф ще ни подсети отговорностите си по Закона за ръководство на отпадъците, районните инспекторати ще ни напишат наставления и след това стартира да се ползва санкциониращото законодателство, главно по отношение на кметовете на общини. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР