Управляващата партия и опозицията провеждат последни митинги за гласуването в Зимбабве

...
Хараре, Зимбабве – Хиляди привърженици на опозицията в яркожълти регалии
Коментари Харесай

Хараре, Зимбабве – Хиляди привърженици на опозицията в яркожълти регалии се тълпяха на прашния площад Робърт Мугабе в Хараре, столицата на Зимбабве, за да чуем последното обръщение на Нелсън Чамиса в понеделник преди общите избори в сряда.

Местни певци пеят серенади на тълпата, насърчавайки хората да гласуват за Чамиса, който е наречен „момчето“ заради младежкия си вид. „Ngapinde mukomana“, изпя един, използвайки популярен израз, който на местния език шона означава „пусни момчето вътре“ или „пусни Чамиса в държавната сграда“.

45-годишният адвокат и пастор е почти наполовина по-млад от основния си конкурент, президента Емерсън Мнангагва, на 80, който казва, че се нуждае от повече време, за да трансформира Зимбабве в икономика със средни доходи.

Бивш борец за освобождение, Мнангагва спечели властта през 2017 г., като свали своя предшественик Робърт Мугабе с преврат.

Чамиса, бивш депутат и министър в кабинета, води кампания за създаване на „ново велико Зимбабве за всички“ с много подобрена икономика, ако той и неговата Гражданска коалиция за промяна (CCC) бъдат избрани на власт.

Въпреки че се противопоставя на Мнангагва и управляващата ZANU-PF, която е на власт от независимостта през 1980 г., той е уверен, че CCC ще спечели президентските, парламентарните и съветските избори в сряда.

„От това, което видях в цялата страна, спечелихме много. Много от вас се страхуват от повторение на 2018 г., но позволете ми да ви уверя, че Бог си спомни Зимбабве“, каза Чамиса.

На оспорваните избори през 2018 г. Чамиса загуби от Мнангагва, който си осигури 50,8 процента гласове, с разлика от 6,5 процента. Шестима души бяха убити от армията в опит да разпръснат протестиращи, които бяха развълнувани от забавеното публикуване на президентските и парламентарните резултати в Хараре.

Съдилищата потвърдиха победата на Mnangagwa. Но Кудакуаше Маризане, 43-годишен работник във фабрика, вярва, че този път Чамиса ще победи.

„В сряда е автоматично, момчето ще влезе безпроблемно. Ако погледнем публиката тук, това е чиста победа, няма предизвикателство,” каза Маризан.

„Писна ни от ZANU-PF. Нашите деца се нуждаят от по-светло бъдеще. А с Chamisa това е възможно.“

Повторяйки подобна гледна точка, Табисо Сибанда, 42, електротехник, каза, че е решил да подкрепи Чамиса, защото се е надявал един ден да си купи собствен дом и да живее по-добър живот.

„Израснах в семейство на ZANU-PF, но не можех да видя нищо осезаемо да правят за семейството ми. Ние се борехме, така че реших да подкрепя някой, който обещава нещо различно, някой, който може да ми направи възможно да си купя собствена къща, вместо да живея с родителите си“, каза той.

Прекратяване на изолацията на Зимбабве

На своите митинги Чамиса многократно е обещавал да върне парите обратно в джобовете на гражданите чрез въвеждане на икономически реформи. Първата стъпка е да се сложи край на статута на Зимбабве като нация парий.

От 2002 г. насам Съединените щати и Европейският съюз наложиха целенасочени санкции на някои от служителите и компаниите на Зимбабве за нарушения на човешките права.

„Промяната, която ще имаме, е промяна на правителствената стратегия, първото нещо, което трябва да направим, е да върнем Зимбабве в семейството на нациите“, каза той пред аплодиращата тълпа. „Трябва да се върнем към Британската общност, трябва да се върнем към семейството на нациите, трябва да сключим сделка, така че санкциите да бъдат премахнати утре, защото момчето е гласувано.“

Бившият президент на Мозамбик Йоахим Чисано, който е на посещение в страната, присъства на митинга на CCC. Чисано беше назначен за специален фасилитатор, за да помогне за разрешаването на дълговата криза в Зимбабве в програма, подкрепена от Африканската банка за развитие през май.

Чисано, който присъства на последния митинг на Мнангагва в събота, проведе частни срещи с действащия президент, за да обсъди напредъка на Зимбабве в икономическите и политическите реформи, две основни тревоги на международната общност.

Въпреки че решаването на кризата с външния дълг на Зимбабве в размер на 14 милиарда долара ще отнеме повече от обещания, поддръжниците на Чамиса казват, че той е в най-добра позиция да го направи.

Междувременно Мнангагва вярва, че политиката на неговото правителство „Отворено за бизнес“ показва усилия за повторно ангажиране на международната общност.

„Зимбабве е приятел на всички и враг на никого. Ангажираме тези, които искат да се ангажират с нас на базата на взаимно уважение“, каза той многократно на поддръжниците си на своите митинги.

Мнангагва се обяви категорично срещу санкциите, които навредиха на икономиката, но също така каза, че ограниченията са научили правителството му „как да мисли извън кутията“. Той отдавна обеща да възстанови стойността на местната валута и да се справи с инфлацията и растящите цени на суровините, тъй като зимбабвийците продължават да предпочитат щатския долар за вътрешни разходи.

„Победата е сигурна“

На последното си събиране в събота, Mnangagwa прогнозира победа за себе си и ZANU-PF.

„ZANU-PF е добре подготвена за победа, победата е сигурна“, каза той пред аплодиращите тълпи в квартал Шуругви, една от бастионите на партията в централно Зимбабве.

Добре финансираната кампания на Мнангагва е видяла автобуси, превозващи поддръжници от цялата страна, за да присъстват на неговите митинги. Във всяка провинция привържениците получиха безплатна храна, питки хляб, шапки, тениски и торби от 10 кг царевично брашно, за да дойдат на последния митинг, за да слушат обръщението на президента.

Подкрепяйки победата му, Грейс Матово, 64, поддръжник от Шуругви, каза пред Al Jazeera, че вярва, че той ще триумфира.

„Зимбабве може да се справи добре само при ZANU-PF, защото те ни дадоха свобода. Когато Мнангагва започна, страната беше в много трудно положение и нещата станаха още по-трудни, но с начина, по който той върви нещата ще се променят, защото той работи усилено. Ще видим промените в икономиката, след като той спечели изборите“, каза тя.

Критичен вот за демокрация

Отвъд икономиката състоянието на човешките права е повод за безпокойство за гласуването в сряда.

Правозащитни групи изразиха няколко опасения относно политическия климат на изборите, включително увеличаване на нарушенията на правата на човека, както съобщава местната неправителствена организация, Проектът за мир в Зимбабве. Достъпът до избирателния списък беше пречка и се наложи съдебна битка, за да може Избирателната комисия на Зимбабве да се подчини на исканията на CCC.

Акредитацията на дългосрочни международни наблюдатели, спонсорирани от ЕС, беше отложена, докато кандидатурите на редица видни местни наблюдатели бяха отхвърлени.

Въпреки пречките, гласуването ще продължи. Очаква се около 6,6 милиона избиратели да дадат на Мнангагва и старата гвардия още един мандат или да дадат шанс на Чамиса и неговото послание за промяна.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР