Харалд V (роден 21 февруари 1937) става крал на Норвегия

...
Харалд V (роден 21 февруари 1937) става крал на Норвегия
Коментари Харесай

Харалд V става крал на Норвегия

Харалд V (роден 21 февруари 1937) става крал на Норвегия през 1991 година
Син на Олаф V и шведската принцеса Марта, Харалд е роден в резиденцията Скаугум, община Аскер, покрай Осло. Той е първият крал на Норвегия, който се е родил в страната след крал Олаф IV, който е роден там през 1370. Харалд V е потомък на Жозефин дьо Боарне, първата жена на Наполеон Бонапарт.
Харалд живее във Вашингтон през Втората международна война, само че се завръща в Норвегия, с цел да приключи своето обучение в Норвежката военна академия, а след това Балиъл Колидж в Оксфордския университет. Харалд се дами за една елементарна гражданка, Соня Харалдсен, през 1968 година – един брак, който разделя публичното мнение. Двойката има две деца: принцеса принцеса Марта Луис и престолонаследника Хокон Магнус.
Харалд става крал на Норвегия след гибелта на своя татко на 17 януари, 1991 година
Като разпален моряк, Харалд показва Норвегия във ветроходните надпревари на Олимпийските игри няколко пъти, до момента в който е към момента престолонаследник. Носи норвежкото знаме на шествието по разкриване на Олимпийските игри в Токио (1964 г.). С неговия екипаж той печели бронзови, сребърни и златни медали на международните шампионати надлежно през 1988, 1982 и 1987 година
На 1 декември, понеделник, 2003 година, е оповестено публично, че крал Харалд боледува от рак на пикочния мехур. На 8 декември се организира сполучлива интервенция в Университетската болница Рикшоспитале, Осло: мехурът е отхвърлен и сменен с неестествен. През това време кралят е освободен от всичките си публични отговорности. Той възобновява отговорностите си на 13 април 2004 година Престолонаследникът Хокон е регент по време на боледуването и възобновяване на крал Харалд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР