Хаосът по летищата в Европа започва да засяга и българските

...
Хаосът по летищата в Европа започва да засяга и българските
Коментари Харесай

Хаос по летищата в Европа, засегна и Варна

Хаосът по летища та в Европа стартира да визира и българските аерогари. Снощи (петък, 24.06) неразбория тастъпи и на Летище Варна поради закъсняващ полет на Wizz Air, съобщи TravelNews. Самолет на самолетната компания за Лутън в 19.30 ч. не е изхвърчал, защото към момента не е дошъл от Англия. Хората получават известия на телефоните за закъсняващия полет чак в 19.20 ч., който е анулиран за 22 часа. Други полети също закъснявали. Летище Варна  и заведенията в него са претъпкани. Пътниците са изнервени от дългото изчакване, написа " Сега ".

Хаос по летища та може да провали почивката на стотици туристи това лято в Европа. Причината са закъснения и анулирани полети поради липса на чиновници. Това се усеща към този момент във Англия, Германия, Нидерландия и други Отделно започнаха стачки на чиновниците в самолетните компании. Синдикатите на заетите в авиацията в Португалия и Испания оповестиха подготвеност за митинг. Те упорстват за по-добро възнаграждение и условия на труд. Протест оповестиха и от Скандинавските авиолинии. Към тях се включиха водачи от Дания, Швеция и Норвегия.

Продължава недоволството на наземния и кабинния личен състав на летището в Брюксел. Отменени са над 300 полета. Според чиновниците в самолетните компании през лятото пътуването със аероплан ще е същинско предизвикателство поради неналичието на личен състав, който беше освободен по време на пандемията от Ковид.

Бъдещият Терминал 3 на Летище София ще е без ръкави за извеждане на пасажерите към самолетите. Това разгласи  изпълнителният шеф на „ СОФ Кънект “ Хесус Кабайеро, която компания е концесионер на аеропорта, заяви Travelnews. Пътниците ще излизат пеш директно до самолетите от Терминал 3. Ръкави не са нужни, тъй като ще бъде употребен главно от нискотарифните самолетни компании, изясни Кабайеро. Според него те надлежно търсят по-ниски цени, а и са главният пазар на летището.

Терминал 3 ще бъде директно обвързван със настоящия Терминал 2, на който ще бъдат увеличени ръкавите с три, като ще могат да посрещат и най-големите самолети от вида А380 и Боинг 747. Изграждането на новия Терминал 3 ще стартира през 2024 година и би трябвало да влезе в употреба през 2030 година, както е записано в концесионния контракт.
На Терминал 2 ще бъде внедрена нова система за ръководство на багажа, която ще докара до независимото му слагане на лентите при онлайн чекиране. Гишетата ще бъдат изменени и увеличени. Зоната за вътрешни полети ще бъде преместена, с цел да имат пасажерите достъп до комерсиалната зона и заведенията. Линиите за инспекция на персоналния багаж ще бъдат увеличени от 6 на 11 пункта. Предвижда се удвояване на багажните ленти в зоната за идване, акцентира Хесус Кабайеро. Търговската част ще бъде увеличена на 2000 кв. м с нови магазини, заведения за хранене, кафенета. От 1 юли 2022 година швейцарската компания Dufry ще поеме безмитната търговия на летището. Новите Duty free магазини би трябвало да проработят до края на тази година или началото на 2023 г.
За ресторантската част и заведенията ще бъдат оповестени търгове, като към този момент са показали интерес 7 компании, от които 3 интернационалните и 4 локални. Новите обекти ще проработят от следващата година. Бизнес салоните ще бъдат преместени на равнище 2 над информация, като ще имат гледки към Витоша и към самолетите. За чистотата на летището към този момент се грижи външна компания – немската Sasse Group, която обслужва 12 летища в Европа.

Докато тече ремонтът на Терминал 2, ще продължава да работи и Терминал 1. След завършването на реконструкцията, първият и най-стар терминал ще бъде затворен за пасажери. Самолетите ще бъдат пренасочени към Терминал 2, който ще може да обслужва до 15 млн. пасажери на година. Терминал 1 ще бъде освежен и ще обслужва дребни частни самолети и ВИП посетители. Сегашната ВИП зона ще бъде също ремонтирана.

Снимка: Летище Варна

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР