Хамстерите са идеални за първи домашен любимец. Наред с мъници

...
Хамстерите са идеални за първи домашен любимец. Наред с мъници
Коментари Харесай

Най-важните грижи за мини хамстер

Хамстерите са идеални за първи домакински любим. Наред с мъници като джербили и морски свинчета те са доста желани. Съществуват разнообразни породи хамстери, като едни от тях са мини животинките. Ако обаче сте решили да си вземете подобен сладостен любим, тогава е значимо да знаете по какъв начин да се грижите за него и с какво можете да го храните. Така да вземем за пример по тегло мини хамстерите не надвишават 45-70 грама, а на дължина - 5-10 см. Като цяло обаче не се отличават изключително от своите по-големи братя, само че въпреки всичко съществуват някои особености при развъждането на мини хамстерите.

Хамстери, които влизат в категорията мини:

- Джунгарски;

- Тейлър;

- Камбъл;

- Роборов.

Въпреки че по мярка мини хамстерите много отстъпват на своите по-големи братя, това надалеч не значи че не се нуждаят от задоволително пространство и улеснения.

Те са много преносими, по тази причина се нуждаят от задоволително място. Клетката им би трябвало да е направена от издръжлива материя, като дистанцията сред решетката би трябвало да е 7-8 мм, с цел да не съумеят да избягат, защото въпреки всичко са по-малки. Можете да употребявате и елементарен аквариум за задачата, който да е с размери 70х30 см. Важно е и да им осигурите разнообразни занимания, като да вземем за пример стълбичка, колело (диаметър не по-малко от 18 см), тунели, лабиринт за хамстери и други такива, с цел да не им е скучно в клетката.

Обезателни атрибути за клетката на хамстера:

- поилка;

- ваничка с пясък за къпане;

- хранилка.

Оборудвайки пода, отдавайте желание на сеното или фините дървени стърготини. Можете да употребявате и подготвени пълнители, само че не и памучна вата. Другият вид е ситно накъсаната хартия (но не и вестници или списания), като нея хамстера ще употребява за съоръжение на леглото в своята къщурка.

Как да се грижите за мини хамстерите?

1. Козина

 Хамстер

Къпането на мини хамстерите в нормалния смисъл не е целесъобразно. Тези животинки така и така са доста чистоплътни и сами могат да се погрижат за хигиената си. Можете да извършите изключение единствено, в случай че гризачът доста се е изцапал, като наложително би трябвало да затоплите водата и незабавно по-късно да го изсушите с топлата бликам на сешоара, с цел да не настине. Дългокосместите хамстери би трябвало да се решат всекидневно, тъй като четина им доста елементарно може да се заплете. Особено внимание отделяйте на коремчето и лапичките, защото там се заплита най-вече. Ако не съумеете да срешете оплелата се четина на хамстера, тогава деликатно я срежете в това място. Ако пък хамстера ви е късокосмест, тогава не се постанова да го решите.

2. Нотки и зъби

Ноктите на хамстерите не се нуждаят от някаква особена поддръжка, само че при възрастните те не се изпиляват задоволително и могат да се огънат, което предизвиква дискомфорт на животното, в това число по време на придвижване. В този случай ще се наложи да ги срежете деликатно.

За зъбите е изключително значимо да се грижите. Така да вземем за пример, в случай че храната на хамстера не е задоволително твърда с цел да се изпиляват зъбите им, те бързо порастват и не разрешават на животното да се храни. Прекомерно огромните резци могат да доведат и до пострадване на устната празнина и вследствие на това животното отхвърля да се храни, защото изпитва болежка и дискомфорт.

Можете да оставите в клетката на гризача разнообразни предмети, с които да изпиляват зъбите си, като да вземем за пример минерален камък. Имайте поради, че по-сложните обстановки, могат да се поправят единствено от доктор.

3. Почистване на клетката

Важно е да чистите жилището на животното не по-рядко от един път седмично. При това би трябвало усърдно да промените пълнителя на клетката с нов, както и да махнете всички стратегически ресурси на мини хамстера, в случай че са се развалили. В по-голямата си степен те са доста чистоплътни, по тази причина при тях съвсем отсъства присъщия мирис, който имат по-големите гризачи. Тоалетната им към този момент би трябвало да чистите по-често, а точно не по-рядко от 2 пъти на седмица.

Хранене на мини хамстер

По своята природа тези животни са всеядни, само че това надалеч не значи че можете да ги храните с всичко. Важно е те да имат собствен личен рацион. Миниатюрните хамстери никога не се хранят по-малко от огромните. На тези гризачи може да давате:

 Хранене на мини хамстер

- зърнени смеси;

- плодове и зеленчуци (моркови, ябълки, тиква, тиквички);

- семки;

- царевица;

- орехи;

- сухари от бял хляб;

- бобови култури;

- овесени ядки;

- свежи листа от глухарче и детелина.

За вярното развиване на мини хамстерите можете да им давате и скотски протеин (варени пилешки гърди и риба, насекоми). Вечерта можете да им давате разнообразни подготвени смеси, а сутринта - нискокалорични храни. Освен това би трябвало да се уверите, че постоянно имат свежа храна в клетката на гризача.

Забранени храни за мини хамстерите

- солени и сладки храни;

- салами;

- консерви;

- екзотични плодове: цитрусови, киви, нар;

- любеница и пъпеш;

- млечни артикули.

Едва ли има човек, който да не харесва тези сладки пухести другари. Изключително значимо е да се грижите вярно за мини хамстерите и дневното им меню, защото от това в огромна степен зависи продължителността на живот на животинката.

Отглеждайте вярно своята животинка, с цел да избегнете болести при хамстерите.

Помнете че щастливият хамстер е здрав хамстер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР