Хамстерите са идеални за първи домашен любимец. Наред с мъници

...
Хамстерите са идеални за първи домашен любимец. Наред с мъници
Коментари Харесай

Най-важните грижи за мини хамстер

Хамстерите са идеални за първи домакински любим. Наред с мъници като джербили и морски свинчета те са доста желани. Съществуват разнообразни породи хамстери, като едни от тях са мини животинките. Ако обаче сте решили да си вземете подобен сладостен любим, тогава е значимо да знаете по какъв начин да се грижите за него и с какво можете да го храните. Така да вземем за пример по тегло мини хамстерите не надвишават 45-70 грама, а на дължина - 5-10 см. Като цяло обаче не се отличават изключително от своите по-големи братя, само че въпреки всичко съществуват някои особености при развъждането на мини хамстерите.

Хамстери, които влизат в категорията мини:

- Джунгарски;

- Тейлър;

- Камбъл;

- Роборов.

Въпреки че по мярка мини хамстерите много отстъпват на своите по-големи братя, това надалеч не значи че не се нуждаят от задоволително пространство и улеснения.

Те са много преносими, по тази причина се нуждаят от задоволително място. Клетката им би трябвало да е направена от издръжлива материя, като дистанцията сред решетката би трябвало да е 7-8 мм, с цел да не съумеят да избягат, защото въпреки всичко са
Всичко за Вашата сватба
по-малки. Можете да употребявате и елементарен аквариум за задачата, който да е с размери 70х30 см. Важно е и да им осигурите разнообразни занимания, като да вземем за пример стълбичка, колело (диаметър не по-малко от 18 см), тунели, лабиринт за хамстери и други такива, с цел да не им е скучно в клетката.

Обезателни атрибути за клетката на хамстера:

- поилка;

- ваничка с пясък за къпане;

- хранилка.

Оборудвайки пода, отдавайте желание на сеното или фините дървени стърготини. Можете да употребявате и подготвени пълнители, само че не и памучна вата. Другият вид е ситно накъсаната хартия (но не и вестници или списания), като нея хамстера ще употребява за съоръжение на леглото в своята къщурка.

Как да се грижите за мини хамстерите?

1. Козина

 Хамстер

Къпането на мини хамстерите в нормалния смисъл не е целесъобразно. Тези животинки така и така са доста чистоплътни и сами могат да се погрижат за хигиената си. Можете да извършите изключение единствено, в случай че гризачът доста се е изцапал, като наложително би трябвало да затоплите водата и незабавно по-късно да го изсушите с топлата бликам на сешоара, с
Всичко за Вашата сватба
цел да не настине. Дългокосместите хамстери би трябвало да се решат всекидневно, тъй като четина им доста елементарно може да се заплете. Особено внимание отделяйте на коремчето и лапичките, защото там се заплита най-вече. Ако не съумеете да срешете оплелата се четина на хамстера, тогава деликатно я срежете в това място. Ако пък хамстера ви е късокосмест, тогава не се постанова да го решите.

2. Нотки и зъби

Ноктите на хамстерите не се нуждаят от някаква особена поддръжка, само че при възрастните те не се изпиляват задоволително и могат да се огънат, което предизвиква дискомфорт на животното, в това число по време на придвижване. В този случай ще се наложи да ги срежете деликатно.

За зъбите е изключително значимо да се грижите. Така да вземем за пример, в случай че храната на хамстера не е задоволително твърда с цел да се изпиляват зъбите им, те бързо порастват и не разрешават на животното да се храни. Прекомерно огромните резци могат да доведат и до пострадване на устната празнина и вследствие на това животното отхвърля да се храни, защото изпитва болежка и дискомфорт.

Можете да оставите в клетката на гризача разнообразни предмети, с които
Всичко за Вашата сватба
да изпиляват зъбите си, като да вземем за пример минерален камък. Имайте поради, че по-сложните обстановки, могат да се поправят единствено от доктор.

3. Почистване на клетката

Важно е да чистите жилището на животното не по-рядко от един път седмично. При това би трябвало усърдно да промените пълнителя на клетката с нов, както и да махнете всички стратегически ресурси на мини хамстера, в случай че са се развалили. В по-голямата си степен те са доста чистоплътни, по тази причина при тях съвсем отсъства присъщия мирис, който имат по-големите гризачи. Тоалетната им към този момент би трябвало да чистите по-често, а точно не по-рядко от 2 пъти на седмица.

Хранене на мини хамстер

По своята природа тези животни са всеядни, само че това надалеч не значи че можете да ги храните с всичко. Важно е те да имат собствен личен рацион. Миниатюрните хамстери никога не се хранят по-малко от огромните. На тези гризачи може да давате:

 Хранене на мини хамстер

- зърнени смеси;

- плодове и зеленчуци (моркови, ябълки, тиква, тиквички);

- семки;

- царевица;

- орехи;

- сухари от бял хляб;


Всичко за Вашата сватба
- бобови култури;

- овесени ядки;

- свежи листа от глухарче и детелина.

За вярното развиване на мини хамстерите можете да им давате и скотски протеин (варени пилешки гърди и риба, насекоми). Вечерта можете да им давате разнообразни подготвени смеси, а сутринта - нискокалорични храни. Освен това би трябвало да се уверите, че постоянно имат свежа храна в клетката на гризача.

Забранени храни за мини хамстерите

- солени и сладки храни;

- салами;

- консерви;

- екзотични плодове: цитрусови, киви, нар;

- любеница и пъпеш;

- млечни артикули.

Едва ли има човек, който да не харесва тези сладки пухести другари. Изключително значимо е да се грижите вярно за мини хамстерите и дневното им меню, защото от това в огромна степен зависи продължителността на живот на животинката.

Отглеждайте вярно своята животинка, с цел да избегнете болести при хамстерите.

Помнете че щастливият хамстер е здрав хамстер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg