Хамстерът е един от най-популярните домашни любимци. Преди да вземете

...
Хамстерът е един от най-популярните домашни любимци. Преди да вземете
Коментари Харесай

Задължителни аксесоари за клетката на хамстера

Хамстерът е един от най-популярните домашни любимци. Преди да вземете хамстер, би трябвало да подготвите място, където той ще живее. Подреждането на уместно място, не е лесна задача, тъй като е належащо да се обезпечи на животното зона за физическа интензивност, отмора и място, където ще се храни.

С вярно оборудвана клетка вашият хамстер ще се усеща удобно и безвредно. Идеалният вид е клетка за гризачи. Въпреки това преди един хамстер да заживее в клетката, тя би трябвало да бъде оборудвана с подобаващите аксесоари, с цел да се усеща той удобно като в собствен дом.

Какво би трябвало да има в дома на хамстера

Постеля за клетката

Може да бъде от мека хартия (салфетки и така нататък, само че никога вестници и не твърда хартия, като да вземем за пример за принтер), или от дървени стърготини (мека, борова или от трепетлика, само че без изразена миризма). Отново, и дървените стърготини, и хартията имат своите преимущества и дефекти. Стърготините всмукват миризмите добре, тъй че клетка с такава поставка може да се почиства доста по-рядко от такава с хартиена поставка. От друга страна, доста хамстери са алергични към дървени стърготини. Те стартират да кихат, всмуквайки дребен прахуляк през носа си.

 Хамстер Снимка: 3111/pixabay.com

Къща - хралупа

Ако вашият хамстер живее на постелка от хартия, тогава той самичък ще построи къща от спонтанни материали. Просто му хвърлете няколко спомагателни салфетки или неароматизирана и неоцветена тоалетна хартия, той ще ги накъса на части и ще си направи уютно гнездо.

Ако вашият хамстер ще живее в дървени стърготини, тогава имате избор: можете да му купите пластмасова или дървена къща за гризачи в магазин за домашни любимци. Честно казано, не най-хубавата концепция, въпреки да е най-често практикуваната.

Това е по този начин, тъй като в природата хамстерите не намират сходни подготвени структури, още по-малко пластмасови, а дървената къща могат да изгризат. Вместо това можете да хвърлите няколко меки салфетки на вашия хамстер и той самичък ще направи дупка от хартия.

И най-после, можете да му хвърлите малко сено, продавано в зоомагазините особено за гризачи. И последният вид е най-успешен. Първо, хамстерът самичък построява гнездо, което значи, че той взе участие интензивно в персоналния си живот. Второ, сеното е потребно за гризачите, предлага се да го добавите към ежедневната им диета. Трето, хралупата се оказва същинско пълноценно жилище, с килери, пътеки и други изкушения на структурата на хамстери.

Колело за хамстер

 Aксесоари за клетката на хамстера

Не, не от кола, а особено колело, което може да се закупи и в магазин за домашни любимци. Предлагат се в разнообразни стилове и дизайни, тъй че се консултирайте с вашия продавач, с цел да разберете кой модел е подобаващ за дома на вашия хамстер. Защо ви би трябвало колело? Факт е, че в природата хамстерът тича цяла нощ през нивите и ливадите, събирайки храна за зимата. Пълни бузи, разтоварва ги в дупка и се втурва за нови ресурси. Така на нощ той навива приблизително по 12 километра. Домашните хамстери към момента се нуждаят от такива походи на дълги дистанции. И в случай че не навъртят положените километри, няма да се изразходват сила, животните ще стартират да дебелеят и вследствие на това ще имат проблеми със сърцето.

Аксесоари за хранене и вода

За хамстер би трябвало да изберете висящи поилки вид биба с накрайник със сачма, тъй като по този начин мръсотията не попада във водата. Изберете качествена поилка, която няма да тече и да мокри постелята. От своя страна, хранилката, в която ще се намира храната, би трябвало да бъде порцеланова или глинена. Не се предлага потреблението на пластмасови хранилки, защото той елементарно може да ги дъвче. Друго наложително е точилото за зъби. Като такова може да се употребява: специфичен камък за гризачи, продаван в магазините за домашни любимци, парче тебешир или клони от плодови дървета, креда и др.

Какво още може да има в клетката на хамстера

Останалата част от клетката е лимитирана единствено от вашето въображение. Хамстерите доста обичат да изследват разнообразни обекти, тъй че, в случай че размерът на клетката разрешава, можете да изградите тръби, мостове, стълби и други занимателни атракции за тях. Само не забравяйте, че вашите изобретения би трябвало да бъдат на първо място безвредни - да вземем за пример тръбите би трябвало да са задоволително необятни, с цел да не се забие хамстер в тях, не би трябвало да има нестабилни структури, остри ъгли или стърчащи елементи. Не забравяйте, че хамстерът е на първо място гризач, тъй че той несъмнено ще опита вашето откритие на зъба. Следователно те не би трябвало да съдържат съставни елементи, които са токсични или нездравословни за животните.

Ако не можете сами да измислите спомагателни аксесоари за придвижване и игра на хамстера, във всеки зоомагазин можете да намерите огромен подбор от дървени и пластмасови играчки, тунели, стълби, топки и всевъзможни средства за развлечение за дребния гризач.

Когато почиствате клетката на хамстера

Хамстерите са доста чисти животни. Те разделят жилището си на зони: хралупа, която е в съседство с килер с хранителни ресурси, тоалетна и място за придвижване и игри. Препоръчително е при разчистване на клетката (около 1 път на 3-5 дни) да не се нарушава разположението на тези зони. Като цяло хамстерите не обичат смяната, изключително в дупката си. Следователно желанието ни да разнообразим свободното време на домашния любим посредством разбъркване на аксесоарите провокира под паника боязън у тях и доста редуцира живота им. Опитайте се откакто почистите дома на вашия хамстер, да подредите всичко в него тъкмо както преди. И също по този начин се пробвайте да не променяте позицията на жилището в пространството, хамстерите са доста чувствителни към това и даже могат да се разболеят от това.

Вижте още:

- Отглеждане на хамстер и морско свинче дружно - да или не;

- Осем вълнуващи обстоятелството за хамстерите;

- Вредни храни за хамстера.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР