Халколитните медни рудници в местността Мечи кладенец“ са свидетелство за

...
Халколитните медни рудници в местността Мечи кладенец“ са свидетелство за
Коментари Харесай

Проучват най-големия рудодобивен център в Европа, намиращ се край Стара Загора

Халколитните медни рудници в местността " Мечи бунар “ са удостоверение за огромно количество рандеман на мед, популяризирано на обширната Балкано-Карпатската металургична провинция. Медта е измежду първите метали, използвани от хората. Счита се, че след привършване на запасите ѝ, траншеите са били съзнателно затрупвани. Край старозагорската околност са обновени изследванията на най-големия рудодобивен център в Европа. Първите такива се случват още преди повече от 50 години. Стартиралите още веднъж действия, свързани директно с културно-историческото завещание на района, бяха мотив за взаимна конференция на отрасловия зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева, шефа на Регионалния исторически музей Петър Калчев и доцент Христо Попов, шеф на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките. 

" Благодарение на напъните на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, както и неговия шеф доцент Христо Попов, изследванията на най-големия рудодобивен център в Европа бяха възобновени.Това се случва с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Община Стара Загора “, разгласи по време на събитието шефът на Регионалния исторически музей Петър Калчев. " Два национални паметника има в региона на Старозагорските бани, които в допълнение ще засилят интереса към региона “, посочи още Калчев. 

" Надяваме се следващата година да отделим още средства за този значим обект, с цел да можем да го включим в нашите проекти за развиване на културно-историческия туризъм. Търсим разновидностите да бъде освежен банския комплекс, намиращ се в Старозагорски бани, с цел да се получи един натурален и забавен маршрут. Само 8 километра разделят града ни с изследванията и с тези благосъстояния “, добави отрасловият зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева. 

" Праисторическите медни рудници " Ай кладенец “ не са нормален исторически обект. Стара Загора има преимуществото да бъде място, на което са съсредоточени най-вече монументи от тази ера в страната. Тук не приказваме единствено за селищните могили, само че и за най-големия прочут рудодобивен център в Европа. Такива са били събитията, че той е съхранен, за разлика от други залежи. Стара Загора има шанса на нейна територия този монумент да бъде непокътнат и експониран. По своите характерности той е най-мащабният от каменно-медната ера. Нашата задача е да представим през идната година резултати. През 2023 година градът ще бъде хазаин на национална конференция по тематиката “, сподели още шефът на НАИМ при Българска академия на науките. Той добави, че под липите, идната година следва да се случи и галерия " Среброто на траките “, която ще гостува преди Нощта на музеите. Ще се работи по вила " Чаталка “, както и по новите находки, които бяха открити в Стара Загора, разгласи още специалистът. 

" Границите и режимите бяха избрани през миналата година – приказваме за безусловно десетки декари повърхност. Няма физическа опция всичко това да бъде проучено напълно. Идеята е най-лесно разпознаваемите за необятната аудитория рудни разработки да бъдат обезопасени и експонирани. По този метод ще бъдат вписани по един подобаващ метод в туристически маршрут. Допълнително преимущество е и природата тук. Желанията ни са ориентирани към основаването на обект, който да комбинира експозиция както на място в музея в цифров тип, по този начин и на място в " Ай кладенец “. Стара Загора има тази опция. Основите са тук, би трябвало да надградим по добър метод “, добави още той. 

В срещата със старозагорските медии се включи и Диана Атанасова, шеф на отдел " Култура “ на Община Стара Загора, участваха и Маргарита Крумова, шеф на отдел " Туризъм “, представители на Регионалния исторически музей.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР