Халки е първият остров и първата община в Гърция, където

...
Халки е първият остров и първата община в Гърция, където
Коментари Харесай

Гръцки остров произвежда енергията, която консумират жителите му

Халки е първият остров и първата община в Гърция, където жителите създават електрическата енергия, която използват, благодарение на фотоволтаичен парк, оповестява Българска телеграфна агенция. По този метод те покриват енергийните си потребности сами и понижават доста както въглеродните излъчвания, по този начин и сметките си за ток.

Инициативата за модерния фотоволтаичен парк е по стратегия за интеграция на екологично развиване на гръцките острови (GR-ecoIslands). Халки е първият остров, който проправя пътя за тази национална самодейност. Благодарение на нея общата сума на спестяванията за ток на потребителите на острова за последната година надвишава 200 000 евро, а излъчванията на въглероден диоксид в атмосферата са намалели с 2246 кг.

Мощността на фотоволтаичния парк е един мегават, което е задоволително, с цел да могат консуматорите на електрическата енергия да нулират сметките си за ток. Нулирането те правят посредством виртуално приложение за „ компенсиране на силата “ (Net-Metering).

Така 34 % от сметките за ток за една година са издадени с негативен знак, 40 % са на стойност под 100 евро, а 26 %, преобладаващата част от които – предприятия, са достигнали най-много 800 евро.

„ Превръщането на Халки в зелен остров, потреблението на електрическа енергия от личния ни фотоволтаичен парк и приемането на нулеви или доста ниски сметки за електрическа енергия след една година от използването на плана демонстрират на процедура, че качеството на живот и просперитетът могат да бъдат приложени с дейности и да трансформират напълно живота на жителите, единствено с упорита работа, съдействие, визия, копнеж, иновативност и доверие “, съобщи кметът на Халки Ангелос Франгакис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР