Хакери удариха една от най-големите вериги хипермаркети в България -

...
Хакери удариха една от най-големите вериги хипермаркети в България -
Коментари Харесай

Хакери удариха една от най-големите вериги хипермаркети в България


Хакери удариха една от най-големите вериги хипермаркети в България - " Метро ". Магазините на немския колос у нас от 3 часа работят единствено на " ръчен " режим, не издават фактури и не одобряват заплащане с банкови карти, оповестява " Флагман ". 

Буквално са се върнали в 90-те години на предишния век. Засега от " Метро " резервират безмълвие и няма публична информация от пресцентъра със седалище в София. 

" Метро Кеш енд Кери България " ЕООД е част немската компания " Метро Груп ". И на процедура със своя размер на продажби от 765 млн. лева за 2020 година се подрежда преди всичко у нас в сектора. 

По информация на изданието, не става въпрос за DDoS офанзива, на каквато бяха подложени уеб страниците на редица институции през уикенда. Тук се касае за корпоративен удар от конкуренцията против системите на 4-ия по величина търговец в Европа. Хакнати са вътрешните системи за обработка на данни и заплащания, където попадат персоналните данни на притежатели на стотици хиляди търговски сдружения, твърди наш източник.

Не е изключено обаче софтуерът да е подложен под офанзива на недоброжелател, който желае да покаже, че е намерил едва звено в отбраната и да желае заплащане, с цел да даде опция да се отбрани системата по-сигурно. 

Системите са се " бъгнали " към 08:15 часа през днешния ден сутринта, 15 минути откакто хипермаркетите са отворили. 

Ето какво написа на табела при входа на магазина: " Във връзка с механически проблем с нашите системи, все още обслужването на клиенти на касова зона, се прави с известно закъснение, поставяме всички старания за отстраняването им. "

Пред касите се формирани опашки. Вече има и пропускателен режим при входа. Не фактури, а някакви хвърчащи бележки, в които ръкописно касиерките нанасят продукти, количества и отстъпки, се издават все още. Това е извънредно тежък труд. От друга страна, вероятността сметките да са точни е минимална, защото софтуерните стратегии явно са отвън строя. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР