Хакери атакуваха файловия сървър на Свободния университет в Република Кипър,

...
Хакери атакуваха файловия сървър на Свободния университет в Република Кипър,
Коментари Харесай

Хакери откраднаха личните данни на цял университет в Кипър

Хакери нападнаха файловия сървър на Свободния университет в Република Кипър, вследствие на което са изтекли данни на хиляди физически лица в " тъмната мрежа ", заяви осведомителният уебсайт „ Филенюз “.

Изтеклите персонални данни, елементарни и чувствителни, са на сегашни и някогашни студенти, преподаватели, сътрудници, членове на управителния съвет, административен личен състав и учени, като към момента не е явен точният размер на изтеклите данни. 

Данните са криптирани със софтуера „ Рансъмуер “ (Ransomware), предопределен да прави файловете неизползваеми до тяхното декриптиране. Според специалисти има възможност да са откраднати данни от 2010 година насам. 

През март група от хакери, известни с името „ Медуза “ (Medusa), изиска откуп от 100 000 евро в криптовалута от Свободния университет в Кипър, с цел да не изтикат персоналните данни, с които разполагат. Властите не се поддадоха на опасността и срокът за предаване на откупа изтече през вчерашния ден. Отделът за информация и технологии на университета засече офанзива против файловия сървър, където се съхраняват и обработват разнообразни данни.

Комисарят по отбрана на персоналните данни Елени Лоизиду Николаиду, поела случая на университета, разясни, че задачата на хакерите е взимането на откуп, а не персоналните данни сами по себе си. Тя споделя, че в никакъв случай до момента не е имало случай в сходен мащаб като в Свободния университет.

Към момента откраднатите данни съществуват единствено в „ тъмната мрежа “ и е въпрос на дни да изтекат към разнообразни уеб страници,

съобщи Динос Пастос, специалист по въпроси с интернет сигурността. Той изрази мнение, че файловете са хакнати в границите на няколко дни заради огромния им размер.

Николаиду уточни, че и други страни претърпяват такива хакерски атаки против своите университети, като има възможност те да са координирани. Тя заяви, че ще бъде проучено дали университетът е спазвал строги ограниченията за сигурност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР