Гугъл се включи в надпреварата с изкуствения интелект като стартира

...
Гугъл се включи в надпреварата с изкуствения интелект като стартира
Коментари Харесай

Гугъл стартира проекта за изкуствен интелект Джемини

Гугъл се включи в конкуренцията с изкуствения разсъдък като започва плана “Джемини ”. Моделът е обучен да се държи като същински човек. Появата му обаче засили дебата за изгодите и вредите от подобен тип технологии.

Първоначално “Джемини ” ще работи единствено на британски език като част от чатбота “Бард ”. От Google обаче увериха, че в последствие системата ще се предлага и на други езици. 

" Джемини "  може да се употребява допълнително от 170 страни. В листата обаче не са включени Обединеното кралство и страните от Европейски Съюз.

 
Предимството на “Джемини ” е, че той съставлява композиция от разнообразни модели на изкуствен интелект. Той може да работи с текст, тон и изображения в композиция или по настрана. Това ще бъде най-универсалната система по рода си. Ще може да прави повече от всички модели, основани до в този момент.
Келвин Чан, репотер на Асошиейтед Прес

 

Гугъл рекламира и уменията на технологията в сферите на математиката и физиката. Това дава вярата, че “Джемини ” ще може да доведе до научни пробиви, които да подобрят живота на хората. 

Въпреки положителните черти на системата, съществуват опасения, че тя ще засенчи човешката просветеност. Основните терзания са за потенциалната загуба на милиони работни места, увеличението на дезинформацията и от потреблението на програмата за разработване на нуклеарни оръжия. 

“Предполагам, че хората се тормозят, тъй като не знаят с каква информация ще разполага “Джемини ” и какъв резултат ще има върху устройствата им. Рискът е в това, че не знаем дали системата няма да употребява наличие, което е незаконно или предпазено с авторски права “, добавя Чан.

Очаква се след време “Джемини ” да стане част и от главната търсачка на Google, както и да бъде вграден в смарт телефоните на компанията Пиксел 8 Про.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР