Гугъл (Google), Фейсбук (Facebook), ТикТок (TikTok) и други големи технологични

...
Гугъл (Google), Фейсбук (Facebook), ТикТок (TikTok) и други големи технологични
Коментари Харесай

От днес влизат в сила правилата на ЕС за дигиталните гиганти

" Google " (Google), " Facebook " (Facebook), " ТикТок " (TikTok) и други огромни софтуерни компании, работещи в Европа, от през днешния ден би трябвало да се преценяват с едни от най-всеобхватните правила за онлайн активността, осведоми Асошиейтед прес.
В мощ влиза първата фаза от основополагащите правила на Европейски Съюз за цифровите компании, обхванати в Законодателния акт за цифровите услуги (Digital Services Act). Новите правила имат за цел да обезпечат онлайн сигурността на потребителите и да спрат разпространяването на нездравословно наличие, което е нелегално или нарушава изискванията за прилагане на платформите, да вземем за пример посредством насърчаване на геноцид или анорексия. Правилата би трябвало също по този начин да защитят главните права на европейците като правото на отбрана на персоналните данни и на свободата на словото.
Някои онлайн платформи към този момент започнаха да внасят промени, поради че за нарушение на наредбите могат да бъдат санкционирани с милиони.
Засега законодателството обгръща 19 компании: осем обществени медии - " Facebook ", " ТикТок ", " Туитър " (Twitter, известна към този момент като Екс/X), " Ютюб " (YouTube), " Инстаграм " (Instagram), " ЛинктИн " (LinkedIn), " Пинтерест " (Pinterest) и " Снапчат " (Snapchat.); пет търговски платформи - " Амазон " (Amazon), " Букинг.ком " (Booking.com), китайската " АлиЕкспрес " (AliExpress) и немската " Цаландо " (Zalando); магазините за мобилни приложения " Google плей " (Google Play) и " Ап Стор " (App Store) на " Епъл " (Apple), интернет търсачките на " Google " и " Майкрософт " (Microsoft) - " Бинг " (Bing), както и " Google мапс " (Google Maps) и " Уикипедия " (Wikipedia).
Списъкът на Европейски Съюз се основава на цифрите, предоставени от платформите, като тези с 45 милиона или повече консуматори (или 10 % от популацията на ЕС), ще се сблъскат с най-високото равнище на регулация по силата на законодателния акт.
Все отново обаче източници от Брюксел показват някои изчезнали имена като " иБей " (eBay), " Еърбиенби " (Airbnb), " Нетфликс " (Netflix) и даже " ПорнХъб " (PornHub). Списъкът обаче не е финален и е допустимо по-късно към него да бъдат добавени и други компании.
Всички бизнеси, предлагащи цифрови услуги в Европейски Съюз, в последна сметка ще би трябвало да ползват Законодателния акт за цифровите услуги. Те обаче ще бъдат изправени пред по-малко отговорности по отношение на най-големите платформи и ще имат разполагаем още шест месеца, с цел да се съобразят с условията.
" Мета " (Meta), компанията майка на " Google ", да вземем за пример, уточни несигурността по отношение на новите правила като мотив за отлагането на стартирането в Европейски Съюз на услугата " Тредс " (Threads), която е замислена като съперник на " Туитър ".
Платформите започнаха да обезпечават нови способи за европейските консуматори да маркират нелегално онлайн наличие и проблематични артикули, които фирмите ще бъдат задължени да смъкват от мрежата бързо и независимо.
" Амазон " отвори нов канал за съобщаване за подозрителни противозаконни артикули и обезпечава повече информация за външните търговци, работещи в платформата му.
" ТикТок " даде на потребителите " спомагателна алтернатива за съобщаване " на наличие, в това число рекламно, което съгласно тях е нелегално. Категории като " тирада на омразата и тормоз ", " самоубийство и самонараняване ", " дезинформация или измами и схеми " би трябвало да им оказват помощ за дефинирането на казуса. След това " нов, особено основан екип от модератори и правни експерти " ще дефинира дали маркираното наличие нарушава политиката на платформата или е нелегално и би трябвало да бъде свалено, се показва в приложението, което е благосъстоятелност на китайската " БайтДенс " (ByteDance).
" ТикТок " добавя, че повода за събаряне на съответно наличие ще бъде обяснявана потребителя, който е качил материала, както и на този, който е подал сигнала, а решенията ще могат да бъдат обжалвани. Потребителите също така ще могат да изключват системите, които предлагат видеа на основата на гледаните по-рано материали. Подобни системи са упреквани, че водят потребителите до все по-екстремни изявления. Ако персонализираните рекомендации бъдат изключени, то вместо това " ТикТок " ще предлага на европейските консуматори наличие на основа на тематиките, известни в техния район и в света.
Новото европейско законодателство не разрешава ориентиране на рекламно наличие към уязвими категории хора, в това число деца.
" Снапчат " разгласи, че рекламодателите няма да могат да употребяват принадлежности за персонализация и оптимизация за младежи в Европейски Съюз, а английските консуматори на платформата, които са на 18 и повече години, ще получат по-голяма бистрота и надзор върху рекламите, които виждат, в това число подробна информация дали им се демонстрират съответни реклами.
" ТикТок " вкара сходни промени, блокирайки приемането на персонализирани реклами от консуматори на възраст сред 13 и 17 години, на основа интензивността им в платформата.
Германският търговец на фешън артикули " Цаландо " подаде правосъдна тъжба против включването си в листата за най-големите онлайн платформи, които ще бъдат обхванати от новите правила, потвърждавайки, че е третиран незаслужено. Въпреки това компанията задейства система за съобщаване на съмнително наличие, въпреки че има дребна възможност измежду деликатно подбраните облекла, чанти и обувки на уеб страницата ѝ да се появят противозаконни артикули. Подобно дело пред най-висшия съд в Европейски Съюз заведе и " Амазон ".
Официални представители предизвестяват софтуерните компании, че при нарушавания могат да им бъдат наложени санкции, достигащи до 6 % от световния им оборот - което може да се равнява на милиарди долари - или даже да им бъде неразрешен достъпът до пазара на Европейски Съюз. Не може да се чака обаче санкции да последват незабавно за обособени нарушавания, да вземем за пример в случай че не бъде свалено видео, разпространяващо тирада на омразата. Вместо това Законодателният акт за цифровите услуги е ориентиран по-скоро към това дали софтуерните компании оферират верните процеси, с цел да понижат вредите, които основаните им на логаритми системи за препоръчване на наличие могат да нанесат на потребителите. В последна сметка те ще би трябвало да разрешат на Европейската комисия вътрешен достъп, с цел да ревизира по какъв начин работят логаритмите им.
Това ще включва инспекция по какъв начин платформите работят със системи за цифрова реклама, които могат да бъдат употребявани за профилиране на консуматори за нездравословно съдържани като дезинформация, или по какъв начин действат системите им за предаване " онлайн ", които биха могли да се употребяват за незабавно разпространяване на терористично наличие, показва Броутън Микова, теоретичен шеф в брюкселския мозъчен концерн " Център за регулации в Европа ".
Според разпоредбите най-големите платформи би трябвало да разпознават и правят оценка възможните систематични опасности и дали вършат задоволително за намаляването им. Тези оценки на риска се чакат до края на август, след което ще бъдат подложени на самостоятелен одит. Одитите би трябвало да са главният инструмент за засвидетелствуване на спазването на наредбите, въпреки че проектът на Европейски Съюз е подложен на критика за липса на детайлности, което оставя неизясненост по какъв начин ще работи процесът.
Нововъведенията в Европа ще имат световно въздействие, отбелязва АП. " Уикипедия " към този момент трансформира някои политики и поправя изискванията си на прилагане, за обезпечи повече информация за " проблематични консуматори и наличие ". Тези промени няма да бъдат лимитирани до Европа, прецизира организацията с нестопанска цел " Уикимедия фондейшън " (Wikimedia Foundation), която стои зад енциклопедията.
За софтуерните компании ще бъде мъчно да лимитират измененията, свързани със Законодателния акт за цифровите услуги, показва Микова, допълвайки, че мрежите за цифрова реклама не са изолирани в рамките на Европа, а инфлуенсърите в обществените медии могат да доближават консуматори по целия свят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР