Грузия също трябва да стане кандидат, след като завърши необходимите

...
Грузия също трябва да стане кандидат, след като завърши необходимите
Коментари Харесай

Европа: Украйна и Молдова незабавно да получат статут на кандидат-членки в ЕС

Грузия също би трябвало да стане претендент, откакто приключи нужните промени
Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да изпълнят историческата си отговорност и да дадат явен политически сигнал на Украйна, Молдова и Грузия, потвърждавайки европейската им вероятност.

С 529 гласа " за ", 45 гласа " срещу " и 14 гласа " въздържал се ", Парламентът одобри през днешния ден резолюция, с която приканва държавните и държавните ръководители, които ще проведат срещата си на върха през днешния ден и на следващия ден, " неотложно " да дават на Украйна и Република Молдова статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз. Те би трябвало да създадат същото и с Грузия, " откакто държавно управление ѝ реализира " целите, посочени от Европейската комисия. Това оповестиха от пресслужбата на Европейския парламент.

В подтекста на бруталната съветска нападателна война против Украйна, този ход би се равнявал на демонстриране на водачество, увереност и визия, считат членовете на Екологичен потенциал. Те упорстват, че не съществува " ускорена процедура " за участие в Европейски Съюз и че присъединението остава учредено на заслугите и структуриран развой, който изисква осъществяване на критериите за участие в Европейски Съюз и зависи от ефикасното използване на промените.

Парламентът приканва управляващите на Украйна, Република Молдова и Грузия " недвусмислено да показват политическата си решителност да изпълнят европейските упоритости на своя народ ", като ускорят промените, с цел да изпълнят дейно критериите за участие в Европейски Съюз допустимо най-скоро.

Украинците, молдовците и грузинците заслужават да живеят в свободни, демократични и проспериращи страни, които са горди и ангажирани членове на европейското семейство, декларират членовете на Екологичен потенциал, като приканват Европейския съвет да предприеме значима първа стъпка към реализирането на основателните желания на народите на тези три страни.

Без опция на разширението на Европейски Съюз, в името на самия Европейски Съюз

В резолюцията се акцентира, че няма опция на разширението, което " повече от всеки път е геостратегическа инвестиция " в един постоянен, мощен и единен Европейски Съюз. Перспективата за пълноправно участие в Европейски Съюз на страните, които се стремят да станат страни членки, е в полза на самия Европейски съюз от политическа, икономическа позиция и от позиция на сигурността. Членовете на Екологичен потенциал упорстват процесът на разширение да получи нов подтик и да бъде отблокиран във връзка с Западните Балкани.

Контекст

Както е планувано в член 49 от Договора за Европейски Съюз, всяка европейска страна, която зачита полезностите, посочени в член 2, и се ангажира да ги предизвиква, може да изиска да членува в Европейския съюз. Решението за ново участие в Европейски Съюз се взема с единогласие от Съвета, откакто се съветва с Комисията и получи утвърждението на Парламента.

Украйна (на 28 февруари), Република Молдова и Грузия (и двете на 3 март) подадоха молби за участие в Европейски Съюз след съветското нахлуване против Украйна. На 17 юни Комисията разгласява мнения по отношение на трите заявки, в които предлага на Съвета да удостовери вероятностите на Украйна, Република Молдова и Грузия да станат страни членки на Европейски Съюз.

Въпросът е включен в дневния ред на Европейския съвет, който ще заседава през днешния ден и на следващия ден в Брюксел. Преди срещата на върха, водачите на Европейски Съюз се срещнаха тази заран с сътрудниците си от Западните Балкани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР