Грузинският бизнесмен, чието име бе свързано със сделката с ЧЕЗ

...
Грузинският бизнесмен, чието име бе свързано със сделката с ЧЕЗ
Коментари Харесай

Кой е грузинският милиардер в сделката с ЧЕЗ?

Грузинският предприемач, чието име бе обвързвано със договорката с ЧЕЗ от чешкия в. „ Лидове вести “ е съветско – грузинският милиардер Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.

62-годишният бизнесмен ще обезпечи част от средствата посредством свои офшорки.

Паата Гамгонеишвили има ползи в България.

Той попада като член на борда на шефовете на компания "Булреал " АД, притежател на стоков базар "Илиянци ", а дружно със сънародника си Роланд Исаев до лятото на м.г. бе притежател на мол "Парадайз " посредством „ Булфелд “ ЕООД. През септември м.г. "Булфелд " продаде комерсиалния център на южноафриканския фонд NEPI за рекордната сума от 252,9 млн. евро.

Припомняме, че “Булфелд” ЕООД регистрира 37,230 млн. лева доходи от наеми от мол “Парадайз” за 2016 година и 4,3 млн. лева чиста облага. Фирмата през няколко други компании е благосъстоятелност на грузинските жители Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, с малко присъединяване на техни съдружници. Именно Роланд Исаев е връзката в договорката с съветската банка "Славянский заем ", където милиардерът Исаев също има дял.



Името на Паата Гамгонеишвили обаче попада в интернационалното следствие за укриване на налози “Парадайз пейпърс “.

Една от офшорните компании се споделя "Ескорт Трейд " Със същата е обвързвана и още една компания, която е подсигурила един от банковите заеми по

договорката на продажбата на активите в България на ЧЕЗ.

Почти половината от средствата са обезпечени с заеми, свързани с офшорни компании. Това удостовери Веселин Вачков, шеф на чешкото издание "Лидове вести ".

Медията излезе с обстоен материал за договорката за придобиване на бизнеса на чешкото сдружение у нас от българската компания "Инерком ":

Фирмата покупател - съгласно информациите, които има разполагаем Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за лични средства на компанията, по-късно за банкови гаранции и най-после - съвсем половината от цената, е финансирана посредством заем от офшорни компании.

По тази причина да напомним

кой е Паата Гамгонеишвили?

Той е роден на 28 август 1955 година в грузинския град Кутаиси. През 1986 година приключва Московския институт за инженери по геодезия и кадастър, като от 1986 до 1990 година е работил като началник на лаборатория по компютърна техника и технологии в същия институт.

Гамгонеишвили стартира бизнеса си през 1988 година, създавайки кооператив за продажба на хардуер и програмен продукт. През 1991 година той записва акционерно сдружение за импорт на видео-, аудио- и домашен уреди "Гепард ".

През 1994 година грузинецът основава комерсиална банка "Славянски заем " и е ръководител на управителния й съвет.

По същото време в съветската столица Паата Гамгонеишвили строи молове и ги продава на западни компании.

През 1998 година за задачите на строителството и по-нататъшното действие на търговски центрове е основана компанията Wakelin promotions limited, която сега има два многофункционални търговски центъра в Москва, единият от които - "Златен Вавилон ", е получил премия за най-хубавия търговски център през 2003 година

Според формалната информация Гамгоинешвили взе участие интензивно в осъществяването на доста строителни планове в съветската столица, като огромни търговски центрове на Кутузовски проспект, вилно населено място "Флоренция " и други.

Собственичката на "Инерком " Гинка Върбакова обаче отхвърли да е фасада на офшорка и добави, че финансирането идва с банков заем от интернационална финансова институция, която обаче не може да разкрие на този стадий.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР