Грузинските власти за втори път се опитват да приемат закон

...
Грузинските власти за втори път се опитват да приемат закон
Коментари Харесай

Разпалват гражданска война на границата с Русия

Грузинските управляващи за повторно се пробват да одобряват закон за непознатите сътрудници. Те трябваше да се откажат от него предходната година поради улични протести. Опозицията не схваща за какво държавното управление упорства по пътя си и едвам не заплашва с революция. Какво се случва в закавказката република?

Лоша известност

Законът за бистрота на непознатото въздействие беше признат на първо четене. Той беше подсилен от 83 депутати, нямаше гласове срещу: опозиционните просто пренебрегнаха срещата.

Тбилиси беше обзет от митинги. Законът е наименуван „ съветски “, споделят, че ще трансформира грузинците в „ плебеи “ на олигарха Бидзина Иванишвили, създателя на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “. Полицаите са употребявали пикантен спрей и палки.

В сходство с новия закон всяка организация, която е 20 или повече % финансирана от чужбина, може да бъде приета за непознат сътрудник. Изключение вършат спортните федерации и кръводарителите. Дали парите идват от юридически или физически лица - няма значение. От организациите се изисква да разгласяват подробна декларация, в противоположен случай - санкция до 9500 $.

Премиерът Иракли Кобахидзе уточни, че всичко това дава отговор на европейския либерален стандарт и опозицията няма съществени причини. „ Освен това, наред с европейския, този законопроект е грузински, защото пази главния принцип на нашата държавност - националния суверенитет. Ако не защитим суверенитета, с нас ще се случи това, което се случи с Украйна. Опитваме се да се противопоставим на ЛГБТ пропагандата, революционерите и религиозните екстремисти “, посочи държавният глава. И напомни: в Съединени американски щати сходен закон е доста по-строг.

Западът обаче е изрично срещу. Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел и еврокомисарят по политиката за съседство и разширение Оливер Вархей направиха взаимно изказване, в което подчертаха, че „ Грузинска фантазия “ отдалечава страната от европейската интеграция. „ Предложеният закон би лимитирал способността на гражданското общество и медиите да работят свободно, би могъл да ограничи свободата на изложение и незаслужено да стигматизира организациите, които са в интерес на жителите на Грузия “, считат те.

Чужди измежду нас

Според декемврийско изследване на Националния либерален институт на Съединени американски щати рейтингът на " Грузинска фантазия " е 19%, на опозицията - 16%. В същото време 62% от интервюираните споделят, че никоя от партиите не съставлява техните ползи. Но 79% поддържат желанието за присъединение към Европейския съюз.

През ноември бяха оповестени резултатите от проучване на Международния републикански институт на Съединени американски щати: 25% са подготвени да гласоподават за ръководещата партия, 13% са подготвени да гласоподават за Единно национално придвижване, останалите няма да преодолеят петте % преграда.

Сега опозицията бие паника. Депутатът от „ Лело “ Анна Нацвлишвили счита, че битката против непознатите сътрудници ще докара до ужасни цивилен спорове. „ Ще бъдем засмукани във въртоп, от който ще ни отнеме десетилетия, с цел да излезем “, предвижда тя. Лидерът на „ Гирчи “ Яго Хвичия не схваща за какво „ Грузинска фантазия “ упорства да върви по пътя си. „ Обществото е разграничено, интернационалните сътрудници ни споделят, че са срещу този закон На кого можем да разчитаме, в случай че целият свят се окаже срещу нас? “, възмущава се той.

„ Ветераните от войната от 2008 година са срещу това, в случай че даже един човек загине по време на митингите, всичко ще свърши доста зле “, предизвести членът на ЕНД военачалник Деви Чанкотадзе. До 2012 година оглавява Генералния щаб.

Към критиците се причислиха хора, които преди този момент са били надалеч от политиката. По-специално, играчи на грузинския народен тим по футбол Джаба Канкава, Хвича Кварацкхелия, Георги Мамардашвили, Буду Зивзивадзе, няколко районни съдии. Потийски и Хобийският митрополит Григорий означи, че страната минава през най-трудния интервал от актуалната си история и прикани за отдръпване на противоречивия документ. „ Вярвам, че тази смела и великодушна стъпка ще отвори пътя към гражданския мир и нашата татковина ще избегне заплахата. Уважаеми представители на държавното управление, насочвам ви смирено предизвикателна молба: можете да намалите това рисково напрежение и да избегнете вероятни тежки последици за нашите деца и цяла Грузия “, сподели той.

От Русия с обич

Ръководителят на кавказкия отдел на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело Владимир Новиков изясни: „ Грузинска фантазия “ се пробва да поеме контрола върху финансирането на опозиционни организации. Това е към този момент втори опит. През 2023 година митингите бяха още по-сериозни, по тази причина законопроектът беше отдръпнат. Този път държавното управление най-вероятно ще извърши проектите си. Колкото до следствията, те могат да дойдат след парламентарните избори “.

Междувременно Москва оцени позитивно грузинския законопроект. „ Всяка страна, в случай че желае да стане суверенна страна, в която хората имат право независимо да дефинират бъдещето си, е длъжна да одобри закон за задграничните сътрудници, чиято същина е да забрани външна интервенция във вътрешните работи “, счита Държавата Председателят на Думата Вячеслав Володин.

На собствен ред заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев видя уличните вълнения в Тбилиси като резултат от въздействието на Запада. „ Който назовава сходни дейности спонтанни митинги, дано пръв хвърли камък в личното си огледало, зад всички тези манифестации прозира опитна и позната холивудска ръка “, счита той.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков прикани да не назоваваме грузинския законопроект „ съветски “. Съединени американски щати първи се бориха с непознатите сътрудници и в актуалния свят това е естествена процедура, уточни той. Държавите вършат всичко, с цел да се защитят от непозната интервенция.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10159Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед8282Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед34740В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед27537Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед24326Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед555279Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184835Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед128760Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обк
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР