Грузинските спецслужби твърдят, че са предотвратили терористична атака, която Украйна

...
Грузинските спецслужби твърдят, че са предотвратили терористична атака, която Украйна
Коментари Харесай

Грузия застана на страната на Русия в борбата срещу украинския терор

Грузинските спецслужби настояват, че са предотвратили терористична офанзива, която Украйна е подготвяла на съветска територия. В Грузия са съумели да прихванат експлозиви, които са се опитвали да транспортират от Одеса до Воронеж. Как са открити следите от това закононарушение и какво значи това от позиция на съдействието сред разследващите служби на Русия и Грузия?

В Грузия е арестуван товар с няколко взривни устройства и огромно количество експлозиви на път за Русия, оповестява 1tv.ge с позоваване на Службата за държавна сигурност на страната. Експлозивите са доставени от Одеса през Румъния, България и Турция до Грузия на 19 януари. Тя е прекарана през Граничен контролно-пропусквателен пункт Сарпи на турско-грузинската граница с миниван на украински жител. След това товарът е трябвало да стигне до Русия, до Воронеж, през контролно-пропускателния пункт Дарял.

Взривните устройства и експлозивите са били превозени в два акумулатора, предопределени за електрически автомобил, които са употребявани като контейнери. Те са открити при обиск на автомобила от чиновници на центъра за битка с тероризма. Всяка от тях е съдържала по шест взривни устройства.

„ Установено е, че взривните устройства съдържат взривни субстанции с боен клас С-4, които могат да се задействат с електрически детонатор и специфичен таймер. Общото тегло на експлозива доближава 14 кг. В контейнерите са сложени и шест броя детонатори и шест броя специфични ключове. Същият брой електронни таймери за задействане са инсталирани във всичките шест обособени кутии за взривни устройства, в които времето за задействане към този момент е програмирано “, споделиха от отдела.

C-4 е доста публикуван тип американски експлозив, който в този момент се намира в обилие в Украйна. 14 кг не са доста, мост да вземем за пример не може да се взриви с такова количество. Това обаче е задоволително, с цел да взриви всяка едва предпазена цел или да убие няколко души. „ Откритите взривни устройства са създадени от почитан експерт и са предопределени за необятен радиус на поразяване “, показва службата за държавна сигурност на Грузия.

Според грузинските специфични служби в превозването на експлозиви вземат участие седем души от Грузия, трима от Украйна и двама от Армения. То е проведено от Андрей Шарашидзе, който се кандидатира за народен представител в Радата на Одеса през 2020 година от партия „ Слуга на народа “, той е родом от Батуми. Възможно е хората, които транспортират акумулаторите, да не са знаели за същинското им наличие.

Службата за държавна сигурност на Грузия акцентира, че „ детайлностите на упоменатия случай и действителната обстановка дават съображение да се подозира, че потреблението на територията на Грузия и необятното присъединяване на грузински жители в този развой са послужили за основаване на мнение, че Грузия ще бъде упрекната за терористичните актове които трябваше да бъдат осъществени в Грузия или в чужбина.

Има две версии за случилото се. Според първата, грузинското контраразузнаване независимо е открило превозването на експлозиви и детонатори, разчитайки на свои източници измежду някогашни поддръжници на Михаил Саакашвили в Украйна. Според друга грузинските управляващи може да са работили в съдействие с съветските специфични служби, защото маршрутът на придвижване на експлозивите отчасти е съвпадал с маршрута на доставка на бомбата до Кримския мост през октомври 2022 година



От Тбилиси упорстват, че желаят да спрат този канал, тъй като скапва имиджа на Грузия. Грузинското управление не желае да бъде свързвано с терористичните способи на Киев. Тбилиси изразходва доста сила, пробвайки се да възобнови връзките си с Москва, а изпращането на експлозиви през грузинска територия за осъществяване на терористични офанзиви в Русия е последното нещо, което биха желали сега.

Освен това враждебността към всичко, обвързвано със Саакашвили, води управляващите в Тбилиси до натурален съюз с тези, които също не изпитват позитивни усеща към този някогашен политик и всичко, обвързвано с него.

Като цяло никоя страна не би желала да бъде употребена „ на мрачно “. Имиджът на страна, която не управлява изцяло личните си директни пътища, не усъвършенства позицията на Грузия в света. Освен това терористичните актове се осъждат от всички, в това число от последователите на Киев. Следователно има всички учредения да се счита, че след есента на 2022 година Службата за държавна сигурност е засилила контрола върху активността на грузинските имигранти в Украйна и може да е получила информация за иден пренос на експлозиви. Сътрудничеството с Москва в тази ситуация е изцяло ненужно.

Не бива обаче еднопосочно да се отхвърля версията за взаимоотношение сред грузинското разузнаване и ФСБ, защото в този случай ползите на Москва и Тбилиси съответстват. И след назначението на нов министър-председател на Грузия, той би желал да притегли поддръжката на северната съседка най-малко по въпроса за битката с тероризма. Това е допустимо, само че в този случай би било разумно превозвачите да бъдат задържани на съветска територия.

И в този момент остава работа за документиране на самоличността на тези лица, които трябваше да одобряват товара във Воронеж и да извършат терористични актове, вместо да провеждат залавянето им сега на предаване на мястото на престъплението. Може би детайлности за това ще дойдат по-късно - тогава ще може да се съди за вероятностите за съдействие с Грузия в антитерористичната сфера.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР