Групите в Европейския парламент изразиха днес разнопосочни становища за посещението

...
Групите в Европейския парламент изразиха днес разнопосочни становища за посещението
Коментари Харесай

Повечето евродепутати силно критикуваха Борел за визитата му в Русия

Групите в Европейския парламент показаха през днешния ден разнопосочни мнения за визитата на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Москва предходната седмица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Голямото болшинство евродепутати обаче солно подлагаха на критика Борел, като дефинираха визитата му в Москва като " оскърбление ".

От Европейската национална партия (ЕНП) означиха, че някои от евродепутатите в тази група не са удовлетворени от изявата на Борел на конференцията с съветския външен министър Сергей Лавров. ЕНП настоя, че Борел не е употребявал доводи против съветската външна политика. Според ЕНП са нужни наказания по европейското законодателство за нарушавания на човешките права по света.

ЕНП дефинира визитата като " отрезвяващо " и прикани глобите да обзет съветските съдии, които водят политически каузи, както и доближени на съветския президент Владимир Путин. От тази група приканиха за същински дейности против прането на пари във всички страни от Европейски Съюз.

Социалистите и демократите показаха, че Москва е употребила мотива, с цел да унижи Европейски Съюз. Русия прави всичко, с цел да ни раздели. Европейският съвет не е наложил мощни наказания след отравянето на Алексей Навални. Кипър с години издава паспорти на близки до Кремъл, Германия поддържа разширението на газопровода " Северен поток ", Франция приказва за възкръсване на връзките с Русия, означиха от тази парламентарна мощ и приканиха за наказания против съветския президент и неговите доближени.

" Визитата ви бе мотив да бъде унизен Европейски Съюз ", съобщи евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Кати Пири, представена от БНР.

Групата " Обнови Европа " дефинира визитата на Борел като " неточност при сходни условия ". Според либералите това посещаване е изпратило неверното дипломатическо обръщение и Борел е паднал в заложен медиен капан.

Групата " Идентичност и народна власт " назова пътуването " самоуверено и належащо ", като добави, че Русия непрекъснато търпи обиди от институциите на Европейски Съюз. Русия няма да спре да преследва ползите си. Да не ставаме за смях, когато даваме уроци на хората по света, скоро може съветската ваксина против Ковид-19 да ни потрябва, допълниха от тази парламентарна мощ.

Зелените също дефинираха визитата като отрезвяващо и приканиха да спрат опитите за съдействие с Путин.

 Москва остана удивена от неприятната оценка на Борел за връзките Европейски Съюз - Русия Виж още

Според Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) Борел не се е съобразил със препоръките да не пътува до Москва. От ЕКР обявиха, че по този начин висшият представител е оказал помощ на съветските управляващи в навечерието на парламентарните избори, като в същото време очакванията за освобождение на Навални са намалели. Бяхте потиснат, пътуването беше огромна неточност, опитахте да подсилите личния си облик, Лавров обиди нашите съдружници и другари, прибавиха от ЕКР.

 Руско радио: Москва сменя „ Макаров ” с „ Калашников ” в непослушната България Виж още

Ана Фотига от групата ЕКП съобщи, че с визитата си Борел е влезнал в клопката на Путин, с което е укрепил режима преди изборите. Съпартиецът й от Швеция Шарли Веймеш, от чиято страна бе един от, изиска в прав текст оставката на висшия представител. " Тези, които се надяваха, че Европейски Съюз има тил, очевидно са таили очаквания на вятъра. Върховни представителю Борел, вие би трябвало да си подадете оставката. Нуждаем се от някой, който може да играе в огромни шампионати ", съобщи Веймеш.

Групата " Левите " настоя, че Русия не вижда опция да работи с Европейски Съюз поради прояви на русофобия. Тази парламентарна мощ уточни, че мъчно може поддръжката за Навални да бъде избрана като всеобща и означи, че Европейски Съюз не споделя нищо да вземем за пример в тази ситуация с Джулиан Асандж, лишен от независимост към този момент десетина години. Трябва ни разговор, а не война, прикани тази парламентарна мощ.

" Тук не става дума за човешки права, а за геополитически дневен ред против Русия, подклаждан от военно-промишлен комплекс, който се нуждае от зложелател, с цел да оправдае милионите си. Разбира се, че бяхте прав да отидете в Русия, би трябвало да сме ангажирани с разговор, а не с война ", сподели депутатът от групата " Левите " Клеър Дейли.

" За последните 2 години в Русия имаше 19 визити на делегации на министерско и по-високо равнище на страни-членки. Защо аз да не отида? ", попита в умозаключение самият Борел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР