Групата на седемте богати нации се споразумяха да призоват за

...
Групата на седемте богати нации се споразумяха да призоват за
Коментари Харесай

Г-7 одобри намаляване на потреблението на газ

Групата на седемте богати народи се споразумяха да призоват за понижаване на потреблението на газ и увеличение на електрическата енергия от възобновими източници. Освен това последователно ще се откажат от изкопаемите горива и няма да строят нови централи, работещи с въглища, сподели в събота министърът на енергийния преход на Франция, представен от Reuters.

Министрите на околната среда и енергетиката от Г-7 обаче не можаха да се спогодят за съответна дата за стопиране въглищната сила, сподели Агнес Пание-Рунашер от Франция пред кореспонденти в първия от двата дни на договарянията за климата и енергетиката, които се организират в Сапоро, Северна Япония.

Страните от Г-7 се споразумяха, че първият отговор на енергийната рецесия би трябвало да бъде понижаване на потреблението на сила и газ... За първи път в историята Г-7 сподели, че би трябвало да ускорим последователното унищожаване на всички необработени изкопаеми горива... И най-после, изпрати известие за ускорение на възобновимата сила “, сподели Пание-Рунашер.

Г-7 реши да поддържа цел за „ фрапантно увеличение на електрическата енергия, генерирана от възобновими енергийни източници “, сподели настрана лице, осведомено с полемиките, поискало анонимност, защото информацията не е обществена.

Министрите също по този начин наподобява обмислят числени цели за увеличение на потенциала на слънчевата сила до най-малко 1 терават и потенциала на офшорната вятърна сила до 150 гигавата до 2030 година, сподели източникът.

Енергийно бедната Япония настояваше вложенията да останат за газовата промишленост, с цел да резервира втечнения природен газ в енергийния микс като преходно гориво, спечелвайки известна - само че не цяла - поддръжка от останалата част от Г-7.

Императивите за доставките на газ са единствено краткосрочни. Това имплицитно значи, че не можем да влагаме в изследването на нови газови мощности “, сподели Пание-Руначер, добавяйки, че нуклеарната сила е подкрепена от Г-7 като „ решение за енергийния преход “ сигурно на доставките.

Събитието също по този начин сложи акцент върху нуждата да се помогне на разрастващите се страни да понижат излъчванията, в това число посредством финансиране.

Ние, Г-7, би трябвало освен да понижим личните си излъчвания, само че и да предприемем съответни дейности за реализиране на понижение на излъчванията в международен мащаб “, сподели министърът на стопанската система и търговията на Япония Ясутоши Нишимура във встъпителните си бележки, като уточни страните от „ Глобалния юг “.

Нишимура сподели, че министрите биха желали да обсъдят способи за потребление на финансиране, с цел да оказват помощ за понижаване на въглеродните излъчвания в по този начин наречените „ сложни за понижаване “ промишлености, които включват химикали, мореплаване и стомана.

„ Що се отнася до финансирането на климата, би трябвало да създадем по-справедлива договорка за „ световния юг “, сподели Султан Ал Джабер, министър на промишлеността и напредналите технологии на Обединените арабски емирства.

Развитите страни първо би трябвало да изпълнят обещанието от 100 милиарда $, което са дали на разрастващите се страни преди повече от десетилетие. “

Въпросът с излъчванията на разрастващите се пазари от дълго време е в центъра на вниманието на развитите страни. Най-богатите страни в света обаче би трябвало да създадат повече, с цел да оказват помощ на нововъзникващите народи да понижат въглерода, сподели Алдън Майер, старши помощник в E3G, мозъчен концерн за изменението на климата.

Има отговорност за Г-7 и други развити страни да обезпечат финансиране и да активизират частни средства, както и да оказват помощ за декарбонизацията на разрастващите се страни “, сподели Майер на брифинг преди началото на срещата на Г-7.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР