Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е вложила приблизително 1

...
Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е вложила приблизително 1
Коментари Харесай

ЕИБ е вложила €500 млн. в българската икономика за година

Групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ) е вложила почти 1 милиарда лева (494 млн. евро) в българската стопанска система през миналата 2022 година под формата на заеми, гаранции и задължения за дялово присъединяване. Половината от въпросните средства са целенасочени „ зелени “ вложения. Финансовата институция залага на тях в цялостната си активност, с което към този момент си печели името „ европейската климатична банка “. С направените общи вложения в България групата на Европейска инвестиционна банка е подкрепила 7800 сдружения, а с това и над 130 хиляди работни места.

В огромните капиталови планове влизат разширението на софийското метро, за което бе възложен заем за към 200 млн. евро. Подкрепено бе и построяването на газовата връзка с Гърция, която публично бе пусната от 1 октомври. Банката е сключила и съглашения с Уникредит Булбанк и Обединена българска банка за даване на гаранции за заеми към дребните и междинни предприятия.

Част от вложенията на Европейска инвестиционна банка в България са ориентирани към дребните общини в страната чрез районния инструмент на страната Фонд „ Флаг “. В края на 2022 година сдружението и финансовата институция договориха в допълнение партньорство със заем от 40 млн. евро, с който да бъдат подкрепени вложения за градоустройствени усъвършенствания и възобновяване, като енергийна успеваемост.

Държавното сдружение обмисля и основаването на специфичен климатичен фонд, който да стартира работа в края на идната 2024 година
Поглед напред
През идващите месеци банката ще работи интензивно с българските институции по линия на стратегиите от Плана за възобновяване и резистентност, по които съветва българските управляващи. Работата по тази задача стартира още през 2022 година, като общо 330 млн. евро от ПВУ ще бъдат ръководени от Европейска инвестиционна банка.

Стартираният от България развой по предоговаряне на Плана за възобновяване, съгласно вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова, няма да окаже изключително въздействие на активността, която банката прави като съветник.

Предоговарянето би трябвало да има солидни съществени аргументи. Реалистично е да бъдат предоговорени избрани планове, само че за огромните цели това ще бъде по-трудно “, разяснява Павлова на специфична конференция за резултатите на банката в България.

От нейните думи стана ясно, че договарянията сред двете страни би трябвало да завършат допустимо най-скоро, защото в противоположен случай се отсрочва осъществяването на Плана, а съгласно европейския правилник всички процедури по него би трябвало да бъдат завършени до 2026 година

Идеята е тази година Европейската капиталова банка да играе роля и в отговора на Европейския съюз на новия американски Закон за инфлацията и милиардите вложения, които занапред ще бъдат отключени за зеления преход извън Атлантика. През миналата седмица Европейската комисия показа към момента щрихирана визия за това си начинание.
Европейски Съюз прави проект по какъв начин да отговори на американския Закон за инфлацията
Банката има желание и да подкрепи България с плановете по оперативните стратегии от новия програмен интервал 2021 – 2027 година
Българските компании и какво може да се желае от тях
Българските компании изостават в „ зелените “ си вложения за битка с климатичните промени по отношение на останалите европейски страни. Около 70% от тях показват, че понижават парниковите газове, които отделят при активността си, до момента в който приблизително за Европа този % надвишава 85%, демонстрира лично представително изследване, направено в средата на предходната година от Европейска инвестиционна банка. Една трета от българските компании пък влагат в енергийна успеваемост, до момента в който приблизително за Европа този дял е с към 10 пункта нагоре.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕвропейска капиталова банка Европейска инвестиционна банка заем от Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова проект за възобновяване ПоследниНай-четениБюджет и финанси 20 Европейска инвестиционна банка е вложила €500 млн. в българската стопанска система за година Компании 432 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Енергетика 348 Goldman Sachs предизвестява за иден дефицит на нефт Бюджет и финанси 200 Светът рискува да изгуби $1.5 трилиона Енергетика 344 Как ще работи възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски петролни артикули? Накратко 1472 Новини от седмицата: Радев преназначи кабинета „ Донев “; Скок на главната рента в България Любопитно 1772 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Компании 420 Промяната от вътрешната страна – прикрит капацитет за бизнеса Политика 368 Ще даде ли резултат битката на Украйна с корупцията? Бюджет и финанси 520 Евро(O)позиция Накратко 5528 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ To:know 4427 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 3668 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Политика 3254 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Политика 3149 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 2834 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Бюджет и финанси 2342 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Пазар на труда 1976 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1892 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Хай-тек 1880 Новата фикс идея на софтуерните колоси Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиСветът рискува да изгуби $1.5 трилиона Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР