Групата Билдком започва през есента строителство на нов пристанищен терминал

...
Групата Билдком започва през есента строителство на нов пристанищен терминал
Коментари Харесай

Новият пристанищен терминал край Варна за 100 млн. евро

Групата " Билдком " стартира през есента строителство на нов пристанищен терминал край Варна, оповестиха от управлението на компанията за Money.bg. Новото крупно оборудване е на обща стойност от 100 милиона евро, като половината от сумата, т.е. 50 млн. евро, е обезпечена посредством заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ). Новият терминал за насипни товари, т.е. за зърно, по-конкретно ще се намира покрай град Белослав и до промишлена зона " Запад ".

Новото оборудване ще има две кейови места, което значи, че ще могат да се обслужват по едно и също време два кораба. При това ще могат да се обработват кораби с потенциал до 60 000 тона - като се има поради, че в този момент не могат да се обслужват толкоз огромни кораби, разясниха от " Билдком ".

Ще бъдат издигнати и спомагателни силузи за предпазване на зърно (пшеница, царевица, ечемик и др.), което усилва общият потенциал за предпазване на зърното, както и улеснява своевременното му превозване и товаро-разтоварните работи. Новите уреди са предопределени да обслужват главно експорта, защото страната ни главно е експортьор на зърно, а не вносител, споделиха за Money.bg от управлението на " Билдком ".

Компанията, която ще се занимава с осъществяването на плана за новия пристанищен терминал в региона на Варна и надлежно ще бъде и негов оператор след построяването му, е " Логистичен център - Варна " ЕАД, част от групата на " Билдком ".

Именно с тази компания Европейска инвестиционна банка подписа съглашението за заем в размер на 50 млн. евро за съфинансиране на новия терминал за насипни товари. Финансирането от Европейска инвестиционна банка е подкрепено от програмата InvestEU.

Благодарение на поддръжката от страна на Европейска инвестиционна банка, групата на " Билдком ", която е най-големият частен производител на слънчогледово олио и водещ търговец на зърно в България, ще интегрира логистиката в активността си и ще усъвършенства пристанищните действия, свързани със зърното и насипните товари във Варненския район.

Предвижда се новият пристанищен терминал да влезе в употреба в средата на 2026 година, като ще включва нов пристан с две места, силоз(и) и други уреди за предпазване, както и нови благоприятни условия за шосеен и железопътен достъп.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР