Група от около 30 мигранти, търсещи убежище, включително малки деца,

...
Група от около 30 мигранти, търсещи убежище, включително малки деца,
Коментари Харесай

Мигранти с деца са блокирани на границата на Полша с Беларус

Група от към 30 мигранти, търсещи леговище, в това число дребни деца, са блокирани край полската стена на границата с Беларус от три дни, оповестиха в неделя полски филантропични деятели, съобщи Асошиейтед прес.

Въпреки че мигрантите са оттатък граничната стена, деятелите от организацията " Група Граница " споделят, че те се намират на полска теритария, а Беларус не им разрешава да се върнат назад.

" В Беларус те не са в сигурност ", сподели активистката Марта Станишевска, която твърди, че беларуските гранични управляващи са заплашили мигрантите с побой и даже ликвидиране, в случай че се върнат.
Мигрантите оповестяват, че няколко от тях са заболели, едно момиче има зъбобол, а децата са с ухапвания от комари.

Представител на полския омбудсман е посетил в неделя групата и е разговарял с нея, само че по-късно сподели пред публицисти, че решението дали да бъдат позволени в страната зависи от полската гранична полиция. " Ако тези лица фактически са в юрисдикцията на (полската) гранична полиция и заявяват желанието си да изискат интернационална протекция тези молби би трябвало да бъдат признати ", сподели Мачей Гжeшковяк.

Миналата година Полша издигна висока железна стена с дължина от съвсем 190 км., предопределена да спре хилядите мигранти от Азия и Африка, които влизат от Беларус.

Европейският съюз упрекна властническия беларуски президент Александър Лукашенко, че подкрепя незаконното прекосяване на границата като ответна мярка на европейските наказания. Лукашенко отхвърля, че предизвиква миграцията към Европа.

От своя страна Ярослав Качински, най-влиятелният полски политик и водач на дясната ръководеща партия, дефинира неотдавна стената като положително решение, което пази Полша и Европейски Съюз от враждебни дейности от страна на Беларус и Русия.

Въпреки стената до 150 мигранти, постоянно с съветски визи, се пробват всеки ден да влязат незаконно в Полша. Понякога групите хвърлят камъни и пръчки през стената против полските гранични служители на реда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР